Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Interne Keuken

Hoe betrouwbaar zijn drugshonden?

vr 4 sep. - 10:00

Stel: je wordt tegengehouden door de politie. Drugscontrole. Of de hond eens rond je auto mag snuffelen. Oei, hij blaft. Kan u even uitstappen? Alles openmaken, handjes op de motorkap. Kan u uw benen even spreiden? Je gezinswagen wordt binnenstebuiten gekeerd.
snuf snuf

Open en bloot op de pechstrook, terwijl - je zal het altijd zien – toevallig net je buurman passeert. Dat is niet plezant. Zeker niet als je onschuldig bent. Ja ja, zeggen ze allemaal. Zo’n hond vergist zich niet. Zou je denken.

En toch. In The Washington Post stond deze week een artikel waarin beweerd werd dat ze zich opvallend vaak vergissen, die politiehonden. Dat ze niet alleen blaffen als ze drugs ruiken, maar ook als ze denken dat ze hun baasje daar een plezier mee kunnen doen. Als ze denken dat hun baasje denkt dat er ergens drugs verstopt zitten. Dat voelen ze aan de lichaamstaal van de begeleider. Vaak zonder dat die het zelf doorheeft. Beetje zoals Hans, dat beroemde Duitse paard dat zogezegd kon tellen.

Dat vonden we wel straf. Dus belden we naar Ellen Van Krunkelsven. Die traint als biologe speurhonden voor de politie. We hadden verwacht dat ze heel kwaad zou worden, dat men in de krant haar honden verdacht durfden te maken. Maar nee hoor. Nog straffer. “Dat klopt" zei ze. Dat is een gekend probleem. Maar er bestaan wel oplossingen voor.” En dus zit Ellen zaterdag aan onze keukentafel. Om het over speurhonden te hebben.

Beluister het volledige gesprek : 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet