Hoe betuig ik spijt?

21 november 2018
Voetbalmakelaar Dejan Veljkovic is de eerste Belgische spijtoptant. In ruil voor strafvermindering zal hij man en paard noemen in het voetbalschandaal. Vandaag hebben we het in De wereld van Sofie over spijt. Is spijt wat de koe schijt? En hoe zinvol is het om je spijt te betuigen?

In Italië kennen ze het systeem van spijtoptanten, of pentiti, al veel langer. Ze zijn een belangrijk wapen in de strijd tegen de maffia. Standaardjournaliste en Italiëkenner Ine Roox vertelt het verhaal van Tommaso Buscetta, de eerste grote pentito die de structuur van de Cosa Nostra blootlegde. 

Of zo’n spijtoptant ook echt spijt heeft is nog maar de vraag. Allicht spelen vooral opportunistische motieven mee. Max Vrijens geeft een overzicht van een aantal bekende al dan niet oprechte mea culpa’s.

Sorry seems to be the hardest word.  Wanneer zijn verontschuldigingen oprecht? Hoe doe je dat dan het best, je excuseren? Sociaal-psycholoog Chris Reinders Folmer.

Noorwegen heeft zich geëxcuseerd tegenover alle ‘moffenmeiden’, vrouwen die tijdens de oorlogsjaren een relatie aangingen met een Duitse soldaat. Na de oorlog werden die vrouwen slachtoffer van represailles: hun haar werd afgeschoren, ze werden geïnterneerd, verloren hun jobs. Ook bij ons waren er dat soort vrouwen. Hoe kijken de nabestaanden van die vrouwen naar die Noorse excuses? Een reportage van Ward Bogaert.

Hoe zinvol is het om als land je excuses aan te bieden? Zou bijvoorbeeld België zich moeten verontschuldigen bij de Congolezen voor de kolonisatie? Jan Wouters, specialist internationaal recht.

De Amerikaanse ingenieur Bob Ebeling wist dat er iets mis was met de lanceringsraket van het ruimteveer Challenger. Maar hij slaagde er niet in de lancering tegen te houden. Nadat de Challenger ontplofte werd hij de rest van zijn leven verteerd door spijt. Al had hij er op het einde van zijn leven wel vrede mee. Vincent Byloo vertelt zijn verhaal.

Spijt, wat heb je er eigenlijk aan? Volgens Paul, Monica, Paula en Maurice alvast bitter weinig. Ze hebben een lang leven achter de rug, maar kijken er zonder spijt op terug. Max Vrijens ging ze opzoeken in woonzorgcentrum De Harmonie in Antwerpen.

Lees ook:

Lijst van artikels