Hoe bevorder je de sfeer op je werk?

4 juni 2019
De federale politie gaat weer alcohol schenken op haar pensioenfeestjes en nieuwsjaarsrecepties. Vijf jaar geleden werd dat strikt verboden en nu kwamen ze tot de vaststelling dat de sociale cohesie leed onder die drooglegging. Mensen kwamen niet meer naar de feestjes, omdat er niks te drinken was.

Vandaag in De Wereld van Sofie: de banden op het werk. En hoe doe je dat, de sociale cohesie versterken?

Waarom er precies teruggekomen wordt op het alcoholverbod bij de federale politie is een vraag voor woordvoerder federale politie Sarah Frederickx. Doet de politie eigenlijk aan speciale manieren van teambuilding?

Welke vormen van teambuilding zijn er zoal? Funkey.be is een platform voor teambuildingsactiviteiten. Gisteren zette het in Vilvoorde een “Highland teambuilding” op voor een verzekeringsmaatschappij. Reporter Brecht Devoldere ging de sfeer voor- én nadien opsnuiven. 

Hoe zorg je er voor dat mensen, die weinig meer delen dan een bureau, samenhangen, elkaar vertrouwen, elkaar versterken? Is een teambuilding dan een goed idee of zijn er betere manieren die je dagelijks op de werkvloer kan inzetten? Een gesprek met Bernd Carette, doctor in de organisatiepsychologie en manager human capital bij Deloitte.

Wie er in geslaagd is het Belgische nationale vrouwenvolleybalteam naar ongekende hoogtes te stuwen is coach en professor groepsdynamica Gert Vande Broek. Hoe groot schat hij het belang in van sociale cohesie in een team?

Soms kan het lelijk tegenvallen voor topteams. Neem nu de Franse nationale voetbalploeg op het WK 2010 in Zuid-Afrika Nooit eerder was een totaal gebrek aan teamgeest zo pijnlijk en was het resultaat dan ook navenant. Ward Bogaert kent tal van voorbeelden van topteams die toch vierkant draaiden.

Lees ook: