Hoe blijf je goede vrienden met je buren?

9 juni 2015
"We worden steeds onverdraagzamer", schreef De Standaard gisteren. We komen niet overeen met de buren, maar het ligt altijd aan de anderen. Gelukkig zijn er ook veel initiatieven om de samenhorigheid in veel buurten te vergroten.

Burenbemiddelaars beleven drukke tijden, schrijft De Standaard. Ze moeten meer dan ooi de hete kolen uit het vuur halen bij burenruzies.

Gelukkig zijn er ook initiatieven die een buurt net willen versterken, socialer maken, en waar buren dus beter overeenkomen en bemiddelaars minder werk hebben? Op welke manier kunnen we weer dichter bij elkaar komen?

In Gent zijn er momenteel op verschillende plekken in de stad leefstraten. De Leefstraat is een experiment waarin bewoners hun straat onder handen nemen en ombouwen tot hun droomstraat. Door samen tijdelijk (een deel van) de straat autovrij of autoluw te maken en een andere plek voor de geparkeerde auto’s (bvb. in een buurtparking) komt er ruimte vrij voor groen, ontmoeting en samenleven.

Hautekiet praat met Pieter Deschamps, een van de initiatiefnemers van de Gentse leefstraten.

Neem zeker ook een kijkje op www.deooievaarvandemeibloem.be, een blog over een van de leefstraten in Gent.

REAGEER

Organiseer jij of jouw buurt soms activiteiten, feesten, speelstraten?

Kan jij op je buren rekenen? Als de melk op is? Om tijdens vakanties de post uit te halen? Misschien zelfs voor de opvang van je kinderen?

Zijn het goede vrienden geworden? Hoe blijf je goede vrienden?

Foto: De ooievaar van de Meibloem, een leefstraat in Gent. © Ilse Baetslé

Radio 1 Select