Hoe conservatiever, hoe knapper?

2 februari 2017
Conservatieve politici zijn aantrekkelijker dan sociale of liberale politici. Dat blijkt uit een onderzoek verschenen in het toonaangevend Public Journal of Economics. "Politicologen hebben altijd rationele verklaringen klaar voor bepaald kiesgedrag. Dit onderzoek bewijst net het tegendeel," stelt politicoloog Dave Sinardet (VUB).

Onderzoekers vroegen aan de deelnemers om de knapste politici uit een reeks foto's te quoteren. Het ging om minder bekende politici uit zowel Europa, de Verenigde Staten als Australië. “Obama of Clinton zijn er bewust niet tussen geplaatst. Op die manier was de keuze enkel gebaseerd op fysieke aantrekkelijkheid," legt Sinardet uit.

Wat bleek? Deelnemers haalden er de meest rechtse en conservatieve politici uit. En daar zijn verschillende verklaringen voor. “Aantrekkelijke mensen zijn succesvoller, rijker en gelukkiger - daar is al heel wat onderzoek naar gedaan. Maar juist daarom zijn ze vaker tegenstanders van sociale herverdeling en zijn ze - uit eigenbelang- rechtser." Het is dan ook logisch dat mooie mensen zich vaker engageren in een rechtse, conservatieve partij, stelt Sinardet.

De tweede verklaring van de onderzoekers hangt nauw samen met het eerste. "Succesvolle, knappe mensen beschouwen hun wereld als 'rechtvaardig' en willen die behouden zoals 'ie is. Daarom neigen ze naar conservatief gedrag en engagement."

Het onderzoek toont maar één element van het complex kiesgedrag en is daarom met een korrel zout te nemen - ik bedoel: what about Paul Magnette? Anderzijds herinnert het onderzoek ons dat kiesgedrag niet rationeel is. "Politicologen hebben altijd rationele verklaringen klaar voor bepaald kiesgedrag. Dit onderzoek bewijst net het tegendeel. Bij slecht geïnformeerde kiezers spelen sympathie, humor en ja – wellicht onbewust- schoonheid zéker mee.”