Hoe creëer je een veilige werkplek?

21 januari 2022
In een reactie op het ‘Voice’-schandaal riep John de Mol vrouwen op om sneller aan de alarmbel te trekken. Hij meent dat zijn bedrijf daarvoor de juiste handvaten ter beschikking heeft. De Mol heeft het over “kandidatenbegeleiding, die dag en nacht met mensen optrekt.” Maar hoe creëer eigenlijk een veilige werkplek? 'De Wereld Vandaag' sprak met Philine Janssens, intimiteitscoördinator in de filmwereld.

Veiligheid en vertrouwen zijn in de job van Philine Janssens cruciaal. Wanneer een intieme scène gefilmd wordt, ben ik er om de acteurs te ondersteunen, zegt ze. Machtsverhoudingen zijn er altijd, in elke sector, benadrukt Janssens. Zeker in The Voice, waar jonge mensen opkijken naar hun idolen. “Het is een situatie die veel goesting geeft om artistieke grenzen te verleggen, maar dat wil niet zeggen dat eigen grenzen in het gedrang moeten komen.”

Het is een situatie die veel goesting geeft om artistieke grenzen te verleggen, maar dat wil niet zeggen dat eigen grenzen in het gedrang moeten komen.

Nét daarom is Janssens aanwezigheid op een filmset zo belangrijk. Er is steeds een voorafgaand gesprek, legt ze uit. “Er hoeft maar één blik te zijn, en het wordt stopgezet.”

Janssens vindt dat een filmset niet écht te vergelijken valt met een talentencompetitie zoals The Voice. “Het competitie-element is veel groter, het is een psychologisch zware context.” Hoe dan ook, moet er volgens haar grondig aan het klimaat gesleuteld worden. "De mindset moet anders."

Beluister het gesprek in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select

Lees ook: