Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Interne Keuken

Hoe de hippiecultuur de wereld veroverde: “LSD op suikerklontjes en rugzakken vol psychedelica”

za 10 feb. - 4:13

Het gezegende jaar 1968 ligt ondertussen al een halve eeuw in het verleden. De hippies zorgden er toen voor dat de wereld nooit meer dezelfde werd. Maar hoe ontstond die hele periode? En waar? En vooral: hoe waaide de flowerpower over naar onze contreien? Auteur Rudolf Hecke schreef er een boek over.
Woodstock

“De ‘Golden sixties’ begonnen eigenlijk pas in het jaar 1965”, vertelt Rudolf Hecke. “Hét gebeurde toen, een samenloop van omstandigheden die the sixties inluidden.” Op de universiteit van Texas werd bijvoorbeeld een meisje verkozen tot de lelijkste jongen van de campus. Die trok toen met haar behaarde benen naar San Francisco om er een nieuw leven te beginnen. “Janice Joplin kwam terecht in de Ashbury-wijk waar het allemaal begonnen is.”

Jong zijn werd een volwaardige levensfase

Waarom reisde Joplin naar San Francisco en niet naar een andere stad? “In San Francisco werden destijds kampen gebouwd voor al wie de legerdienst weigerde”, weet Hecke. “Al het uitschot zat er dus bij elkaar.” Het belangrijkste ingrediënt dat de flowerpower in gang zette is volgens Hecke een algemene bewustwording. “De jongeren besloten dat jong zijn geen opstap was naar het volwassen zijn, maar dat het een volwaardige levensfase was. Anders dan bij wat Elvis Presley teweeg bracht, beseften de jongeren dat ze pas gelukkig konden worden als de man of vrouw naast hen dat ook was.”

Ook minderheden werden belangrijk. “Ze kregen plots de invloed en macht van een meerderheid”, vertelt Hecke. “Door de oorlog in Vietnam bijvoorbeeld kreeg de protesterende jeugd plots een stem.” Al moet er bij die hele beweging ook een kanttekening worden gemaakt. “We blijven wel spreken over een minderheid, het burgerlijke leven kabbelde ondertussen gewoon verder. Maar het feit dat ook minderheden werden gehoord was wel nieuw.”

Een rugzak vol psychedelische drugs

San Francisco wordt dus algemeen beschouwd als de bakermat van de hippiecultuur, maar ook de ontslagen Harvard-professor Timothy Leary speelde volgens Hecke een grote rol. Vooral als het gaat om het overwaaien van de cultuur naar Europa. “Leary stuurde een van zijn collega’s naar Engeland met een rugzak vol psychedelische drugs en literatuur om de boodschap te verspreiden. In Engeland waren toen vooral geestvernauwende amfetamines populair, geestverruimende middelen kende men niet.” Leary richtte in het WPC op, een centrum voor psychedelica. “Dat was eigenlijk gewoon een drugshol”, vertelt Hecke. “Maar iedereen kwam er op af, van The Stones tot de The Beatles en talloze andere artiesten.”

Ook wetenschappers stonden toen meer open voor psychedelische behandelingen. “Mensen als Timothy Leary en psychiater R.D. Laing gebruikten bewust LSD om contact te zoeken met schizofrenen”, beschrijft Hecke. “Laing woonde samen met zijn patiënten en ze namen LSD om van daaruit de patiënten beter te begrijpen.” De eerste verspreiders van LSD zagen zichzelf als apostelen. “Zij trokken met een bus het land door en reikten de mensen suikerklontjes met LSD aan om de psychedelische ervaring te delen.”

Interne Keuken kan je hier herbeluisteren.


 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet