Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Hoe de verkiezingen in Frankrijk een voorbode kunnen zijn van de volgende verkiezingen in België

ma 25 apr. - 11:23

Als het regent in Parijs, druppelt het in Brussel. Het is een cliché, maar... in elk cliché zit een grond van waarheid. En zo ziet wetstraatwatcher Ivan De Vadder in de Franse presidentsverkiezingen een mogelijke voorafspiegeling van wat zich bij ons kan afspelen bij een volgende stembusgang.
Ivan De Vadder

Beluister de analyse van Ivan De Vadder in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

President Macron volgt zichzelf op als president van Frankrijk. Dat is misschien geen grote verrassing, maar ondanks die voorspelbaarheid is het opvallend hoezeer de Franse verkiezingen ook in Vlaanderen met argusogen zijn gevolgd.

Die aandacht voor de Franse verkiezingen heeft vooral te maken met de sterke positie van de twee extreme partijen bij onze zuiderburen. In de eerste ronde liet extreemlinkse partij La France Insoumise zich opvallen, vergelijkbaar met de PVDA in ons land.

Vooral de sterke campagne van Marine Le Pen trok natuurlijk de aandacht, die uiteindelijk de uitdager werd van zittend president Macron. Le Pen is met haar Rassemblement National verwant aan Vlaams Belang en echoot dus ook tot bij ons.

We kregen als het ware een voorafspiegeling te zien van wat zich bij ons zou kunnen afspelen, bij een verdere opgang van de extreme partijen. Die opgang is logischerwijze ook verbonden met de implosie van de centrumpartijen, en in Frankrijk is die bij deze verkiezing een keerpunt gepasseerd.

Lees verder onder de foto

 

 

 

Emmanuel Macron (© Belga)

Emmanuel Macron (© Belga)

Centrumpartijen

De socialistische partij is in Frankrijk nog amper goed voor 1,5 procent van de stemmen en de centrumrechtse liberalen van Les Républicains halen de 5 procent niet meer. De Franse kiezer trok gezwind naar de extremen, en dat hebben ook de Vlaamse centrumpartijen CD&V en Open VLD, goed in de gaten gehouden.

De CD&V hoopt dat opgefriste slogans en symbolen de kiezer doen terugkeren.

Bij ons halen de centrumpartijen nog zo’n 10 procent in de peilingen, maar ook hier is de neerwaartse beweging al een hele tijd ingezet. Zeker de christendemocraten haalden in een ver verleden, toen ze zichzelf nog een volkspartij noemden, hoge scores. De huidige CD&V heeft heimwee naar die periode, en eigende zich op een congres afgelopen zaterdag een nieuwe slogan toe: “Van en voor het volk”. Ook de ampersand, het leesteken in de naam CD&V, wordt opgefrist.

CD&V - zoals veel partijen voor haar - hoopt dat opgefriste slogans en symbolen de kiezer doen terugkeren. Een nieuwe voorzitter die beter communiceert, zou daar ook toe kunnen bijdragen, hoor je in de wandelgangen van de partij.

Het lijkt erop dat de partij haar voorzittersverkiezingen wil versnellen, voor de geplande datum van december, en dat ze een consensuskandidaat wil, om te vermijden dat er een interne strijd komt. Alléén is er nog altijd geen consensus over die consensuskandidaat, en is er dus per definitie interne strijd.

Ook Open VLD hield een congres afgelopen weekend, met dezelfde bedoeling als CD&V. Het opfrissen van de inhoud moet de kiezer doen terugkeren. De liberalen moeten alvast hun consensusfiguur niet meer zoeken: niemand betwist de positie van premier Alexander De Croo, ook al brengt hij de kiezer voorlopig niet terug naar de partij.

Premier De Croo lanceert dan maar de nieuwe officieuze slogan van de liberalen - “radicaal in het midden” - terwijl de leden voorstellen goedkeuren om onder meer het aantal Vlaamse gemeenten door fusies te verminderen van 300 naar 100. Het zijn typisch liberale hervormingsvoorstellen die mikken op een modernisering van de instellingen, maar daarom niet meteen de geloofwaardigheid van de partij omhoog krikken. En dus ook hier de vraag: worden op die manier de kiezers teruggelokt?

Politieke herverkaveling

En zo komt de discussie van de politieke herverkaveling weer op gang. Voorlopig zijn er weinig concrete voorstellen om partijen te laten samengaan, behalve dat Open VLD en CD&V zich voornemen om op concrete thema's samen te werken.

N-VA-voorzitter Bart De Wever liet in “De afspraak op vrijdag” wel verstaan dat hij met gretige ogen kijkt naar die evolutie bij de centrumpartijen. Hij zei letterlijk dat hij na de verkiezingen van 2024 hoopt te kunnen oogsten en de kiezers van die twee partijen bij hem te verzamelen in één grote centrumpartij. 2024 zal aantonen of de Vlaamse kiezer de weg opgaat van de Franse kiezer die zijn centrumpartijen al dood heeft verklaard.

De Franse verkiezingen hebben intussen ook de Franstalige politiek overhoop gezet. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez kwam in een politieke storm terecht omdat hij, in een kopie van het Franse presidentsdebat, in “Terzake”, met Vlaams Belang-voorzitter Tom van Grieken debatteerde.

Het was een stoutmoedige zet van Bouchez die niet alleen al zijn partijgenoten over zich heen kreeg – ‘de voorzitter speelde wéér eens cavalier seul in zo'n gevoelige kwestie’ - maar ook alle coalitiegenoten die meteen eisten dat de MR het cordon sanitaire zou bevestigen. In Franstalig België houdt dat cordon ook een verbod in om met een extreemrechtse partij te debatteren. En omdat de andere partijen dreigden met een coalitiewissel in de Waalse regering, is de MR intussen al door het stof beginnen te kruipen.

In Franstalig België struikelen partijen en pers dus over een debat met Tom Van Grieken in Vlaanderen, maar duizenden Franstaligen kijken zonder enig probleem naar het debat met Marine Le Pen, en alle Franstalige kranten vullen talrijke bladzijden met de verslaggeving erover. Het lijkt wel of ze soms met twee maten meten, daar aan de andere kant van de taalgrens.

Beluister de analyse van Ivan De Vadder in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Luister ook

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet