Klimaatactivisten, terreur en de groei van het populisme: Hoe is de wereld de voorbije tien jaar veranderd?

30 december 2019
We naderen 2020, en daarom blikken De Ochtend en De Wereld Vandaag terug op de belangrijkste gebeurtenissen van de voorbije 10 jaar.

Economie: Paul De Grauwe en Caroline Ven blikken terug op het voorbije decennium

Paul De Grauwe, professor internationale economie aan de London School of Economics en Caroline Ven, CEO van de Blauwe Cluster, maar ook kabinetschef van Yves Leterme en Herman Van Rompuy geweest, blikken terug op de economie het voorbije decennium. Ze hebben het over de financiële crisis en de bankencrisis, maar ook over de tewerkstelling en de begroting.

Populisme: Stefan Rummens en Benjamin De Cleen over het populisme de voorbije tien jaar

Een gesprek met Stefan Rummens, professor politieke filosofie aan de KU Leuven, en Benjamin De Cleen, professor communicatiewetenschappen aan de VUB

Terreur: "Pas als land terreur meemaakt, beseft het hoe groot de impact is"

10 jaar terreur: onderzoeksrechter Philippe Van Linthout blikt terug en vooruit. "Als wij geen werk meer zouden hebben, zouden we in een fantastische maatschappij leven."

Ongelijkheid: Groeit er een kloof tussen de haves en have nots?

De ongelijkheid in onze samenleving neemt niet toe, zegt Ive Marx, professor sociaal beleid aan de UA. "Die blijft al 30 jaar stabiel, in tegenstelling tot wat iedereen denkt."

Eurocrisis: Heeft de crisis Europa dichter bij elkaar gebracht?

Professor Europese politiek Hendrik Vos (UGent) en Hylke Vandenbussche, professor internationale economie aan de KU Leuven maken een samenvatting van 'Europa' de voorbije tien jaar.

Sociale Media: Hoe is het appen, swipen, surfen, liken en streamen ons leven gaan bepalen?

Sinds enkele jaren lopen we allemaal met een smartphone in de hand. Maar hoe is dat handig ding ons leven gaan bepalen? Jan Van den Bulck, professor communicatiewetenschappen legt uit!

De Arabische Lente: Annabell Van den Berghe en Chams Edinne Zaougui over de Arabische Lente

Bijna tien jaar geleden schudde de Arabische Lente het Midden-Oosten door mekaar. Hoe gaat het nu met die landen?

Klimaat: 10 jaar geleden was het klimaat nog niet zo actueel, nu is het één van de belangrijkste onderwerpen

 Als we terugkeerden naar 2010 viel het ons op, 10 jaar geleden was het klimaat nog niet zo actueel. Maar nu is het één van de belangrijkste onderwerpen van het jaar.

Vlaanderen en Wallonië: Hoe gaat het met België en de deelstaten?

Zijn Vlaanderen en Wallonië de afgelopen tien jaar uit elkaar gegroeid? Of is er niet zoveel veranderd in de manier waarop Vlamingen en Walen naar elkaar kijken?