Hoe een mumblerappende/biddende monnik uit Nepal op de nieuwe plaat van Dijf Sanders terechtkwam

13 januari 2020
Dijf zou samples meebrengen en nieuwe nummers en dat maakte ons op voorhand al enthousiast.

Want in 2017 verblijdde Dijf ons al met de prachtige plaat Java. Hij was toen in opdracht van Europalia naar dat Indonesische eiland getrokken en had er onder andere de opnames gemaakt van een hoop vrouwen die hun kleren wasten in de rivier. Dat soort samples verwerkte hij tot opmerkelijke, dansbare tracks. Deze keer trok hij drie weken lang naar Nepal voor zijn nieuwe plaat 'Puja'.

Een mumblerappende/biddende priester, de Dunch Chen (een Nepalese alpenhoorn), een lokale banjo of de dagelijkse geluiden in een Tibetaans vluchtelingendorp, je kan het allemaal terugvinden op de nieuwe plaat van Dijf Sanders.

Het idee was eerst vooral om een donkere, electronische tranceplaat te maken. Maar de folkkant van Nepal was te overheersend, dus scheen er toch wat melodie en licht binnen in 'Puja'. 

Om eenheid in de veelzijdigheid te brengen, gaf Dijf elk nummer de naam van een Hindoeïsche god die past bij de sfeer, zoals Jvarasura, de god van de koorts of Lakshmi, godin van de schoonheid en het licht. Die nieuwe nummers hoorde je voor het eerst in 'Wonderland'.

Radio 1 Select