Hoe eenzaam zijn we?

30 april 2019
Lotte De Caluwé
Herman Horyon was alomtegenwoordig in de Vlaamse media de voorbije week. De 81-jarige man uit Lummen werd vorige week plots wereldberoemd in Vlaanderen omdat hij een bord in zijn tuin zette: ‘GRATIS INWONEN. ALLEEN VOOR VROUWEN. ZONDER KINDEREN.’ Dat bord viel zo veel mensen op, dat het niet lang duurde voor de kranten aan zijn deur stonden en de Limburgse televisie aan zijn deur stond. En het duurde niet lang voor overal mensen zich vrolijk aan het maken waren over Herman en zijn bord.

Dat ís natuurlijk ook wel een beetje grappig, maar eigenlijk is dat niet het belangrijkste wat Herman te vertellen heeft. Hermans verhaal is er één van zo veel senioren in dit land. Iemand die alleen achterblijft, na het overlijden van zijn vrouw en zijn dochter. Het verhaal van een eenzame man, die gewoon zin heeft in wat gezelschap. Reporter Lotte De Caluwe ging bij hem op de koffie.

Hoe groot is het fenomeen van eenzaamheid bij ouderen? Anja Declercq van LUCAS, centrum voor zorgonderzoek, doet daar al een tijdje onderzoek naar. Wat zijn oorzaken maar vooral ook mogelijke oplossingen? En hoe kan het beleid eenzaamheid best aanpakken?

In interviews met CEO’s lees je vreemd genoeg wel eens wat voor eenzame job ze hebben. Waarin zit hem dat dan? Een gesprek met Karin Van der Velde, CEO van Callexcell.

Drie jaar geleden kreeg de man van Bea Willems uit Sint-Pieters-Leeuw de diagnose fronto-temporale dementie. Twee dagen per week gaat hij naar een dagcentrum, waar hij gespecialiseerde zorg krijgt. Maar die gespecialiseerde is er niet voor Bea, die dag na dag haar man wat verder weg ziet glippen. Reporter Ward Bogaert sprak haar over de eenzaamheid die Bea vaak overvalt. Haar partner is er nog wel, maar alleen nog maar fysiek.

De opvallendste, schoonste, grappigste lyrics over eenzaamheid? “Only the lonely”, “ik ben zo eenzaam zo zonder jou”, “my loneliness is killing me”... ? Vincent Byloo sprokkelde ze helemaal alleen bijeen op geheel eigen wijze.

Van dieren wordt wel eens gezegd dat ze van eenzaamheid kunnen ervaren, zelfs uit eenzaamheid kunnen sterven? Feit of fabel? Een gesprek met biologe Machteld Van Dierendonck (gastdocent UGent).