Hoe effectief is burgerprotest?

22 november 2018
Het protest van de ‘gele hesjes’ of ‘gilets jaunes’ tegen de hoge brandstofprijzen is nu helemaal overgewaaid van Frankrijk naar Wallonië. Deze nacht werden in Feluy meer dan 20 actievoerders opgepakt. ‘Een oorlosgsscène’ volgens de RTBF. Zal het protest effectief blijken, of eerder van korte duur zijn wegens te diffuus, te weinig gecoördineerd, en tegen de tijdsgeest, zoals politoloog Stefaan Walgrave beweert? Wanneer heeft burgerprotest zin?


Journalist Christophe Deborsu vertelt waarom het protest van de ‘gilets jaunes’ in Wallonië zo goed aanslaat.

Historicus Marc Reynebeau heeft het over ‘de stelling van Jan Dhondt’, die luidt: ‘in de Belgische politieke geschiedenis zijn alle grote veranderingen door burgerprotest ontstaan’. Voorbeelden: de schoolstrijd, de koningskwestie, Leuven Vlaams,….

‘Baas in eigen buik’, ‘Liever een Rus in mijn bed dan een kruisraket’…. Wat is een goede slogan om de straat mee op te gaan? Ward Bogaert geeft advies

Jef De Ranter uit Dendermonde is wat je noemt een beroepsbetoger. Vooral bij de Witte Woede ging hij telkens weer de straat op. Een reportage.

Nick Srnicek en Alex Williams zijn twee ‘digital economics’ en zij geloven niet meer in het nut van burgerprotest, stakingen en betogingen. We doen het uit gewoonte, maar het haalt zelden iets uit. Klopt dit? Politiek filosoof Stefan Rummens

Actievoeren hoeft niet altijd met veel volk en met luide trom te gebeuren. Marcel De Bisschop uit Melden (bij Oudenaarde) protesteerde in zijn eentje tegen het verdwijnen van het enige zebrapad op de N8, de gewestweg bij hem in de buurt. Dagenlang stak hij elke avond een kwartier lang de straat over. Lotte De Caluwé ging hem aan zijn zebrapad opzoeken.

En Vincent Byloo heeft over protestzangers tegen wil en dank.

Lees ook:

Lijst van artikels