“Hoe ga ik Reizen Waes maken als ik de mensen niet kan vastpakken?”

31 mei 2020
Toen Tom Waes in Japan was brak het coronavirus wereldwijd uit. Niet veel later werd hij terug naar België gestuurd. Tom Waes die even in het land is, een buitenkans die Touché niet kon laten liggen.

“De stad waar wij waren was op 5 dagen tijd enorm veranderd. Wij waren de enige vier zonder mondmasker. Op vijf dagen tijd”, vertelde Tom over Japan in Touché. “Je zag dat die mensen dat al eens meegemaakt hebben, ze zijn super voorbereid, super hard georganiseerd en heel volgzaam”.

Ik heb ook geleerd om van die rust te genieten, in de zetel zitten en een boek lezen

Momenteel zoekt hij verplicht de rust op in België. “Mijn rusteloosheid wordt ingevuld door te koken en vanalles te doen in huis. Maar ik heb ook geleerd om van die rust te genieten, in de zetel zitten en een boek lezen. Dat had ik al heel lang niet meer gedaan”.

Kattekwaad

Waes werd niet altijd aanzien als de rustige boekenwurm. “Het vierde middelbaar deed ik drie keer opnieuw, en ik ken het ondertussen ook vanbuiten”.

Ik spoot een brandblusser leeg in de turnzaal of gooide een blokje gist in de lokale beerput

“Dat volledige schooljaar had ik ook strafstudie, door kattekwaad. Ooit spoot ik een brandblusser leeg in de turnzaal, of gooide ik een blokje gist in de lokale beerput, die dan na drie weken begon te borrelen en leeggehaald moest worden. Mijn moeder schaamde zich rot, want ik werd ook altijd betrapt en zij gaf les op de school waar ik naartoe ging”.

Levensloop

Uiteindelijk heeft Waes heel wat verschillende levens gehad, ooit was hij professioneel duiker op een boorplatform, dan portier, en nog wat later belandde hij in de media. “Ik zat vaak op bouwwerven in een container met 6 duikers van over de hele wereld. Maar de uitzichtloosheid van altijd hetzelfde stramien maakte me ongelukkig”.

Ik kon vanalles, maar ik had geen diploma

“Het probleem was dat ik vanalles kon, maar geen diploma had. Mijn jeugdvriend Tom (Lenaerts) was op dat moment aandeelhouder bij Woestijnvis, en liet me weten dat ze op zoek waren naar een redactie met mensen die nog nooit voor tv gewerkt hadden, en dat was de perfecte kans.”

Ouders

Voor de ouders van Tom was zijn wilde karakter soms moeilijk. “Toen ik portier was heb ik gebroken met mijn thuis. Ik stak mijn boeken en platen in de auto, heb een paar dagen bij Tom gelogeerd en ben erna met mijn toenmalige vriendin gaan samenwonen”.

“Na een jaar nam ik opnieuw contact op en toen wisten mijn ouders wel dat ik mijn plan kon trekken. Dat heeft veel geholpen”.

Sindsdien is de band met zijn ouders al heel wat sterker. “Mijn papa is 81 en wandelt volgend jaar opnieuw naar Compostella. Iets wat de eerste keer wennen was. Mijn ouders zijn samen sinds hun 18de, waarschijnlijk hebben ze elkaar nog nooit langer dan een halve dag moeten missen, en dan ging die opeens een 40-tal dagen gaan wandelen”.

Hij kan zo eens in mijn armen knijpen en zeggen, ‘Schoon, hé’, en dat zegt veel meer dan een gesprek

Tom wandelde ook even mee. “Ik was eerst bang dat we op een bepaald moment zware, serieuze gesprekken gingen voeren. Maar dat kwam er niet van. Soms stonden we onderweg samen naar een kapel te kijken, of iets anders dat hij mooi vond. Dan kon hij zo eens in mijn armen knijpen en zeggen, ‘Schoon, hé’, en dat zei veel meer dan een gesprek”.

Zeilen Waes of Wandelen Waes

Reizen Waes zal er deze keer compleet anders uitzien. “Eind juni beginnen we Reizen Waes België te maken, maar als we altijd anderhalve meter van mekaar moeten zitten of niet met vier in een busje kunnen, hoe gaan we dat dan maken? Hoe ga ik dat programma maken als ik de mensen niet kan vastpakken?”.

Hoe ga ik dat programma maken als ik de mensen niet kan vastpakken?

“Door de coronacrisis worden we verplicht om hier te blijven en iets te maken, waardoor onze ecologische voetafdruk een pak kleiner wordt. Het ecologisch vraagstuk wordt groter en groter, en het is misschien het moment om dat eens te herdenken”.

Een Wandelen Waes of Zeilen Waes dan? “Ik ben echt aan het nadenken over ecologische reizen maken, kan ik er geraken met de trein of een stuk kajakken? Dat kan ook een mooi programma worden”.

Kan ik er geraken met de trein of een stuk kajakken? Dat kan ook een mooi programma worden

Post-corona

“Ik maak me zorgen dat we na de coronacrisis gaan bezig blijven zoals we bezig waren. Ik hoop dat we allemaal eens goed nadenken of we wel in die file moeten gaan staan en of we het niet online kunnen doen, en of we niet eens lokaal moeten kopen”.

Beluister de volledige uitzending, in twee delen:

Lees ook: