Hoe ga je om met prestatiedruk in het jeugdvoetbal?

13 april 2016
"Voetballen moet voor kinderen in de eerste plaats een fijne activiteit zijn. Helaas krijgen voetballertjes steeds meer te maken met prestatiedruk", schrijft Wesley Muyldermans in het boek 'Jeugdvoetbal: fair play of vuil spel?'. Is er te veel prestatiedruk in het jeugdvoetbal?

Voetbalmama's en -papa's willen natuurlijk dat hun kind een goede voetballer wordt, de nieuwe Messi zelfs als het even kan. En met een beetje gezonde ambitie is niets mis natuurlijk. "Maar er zijn te veel ouders die hun kind een zodanig grote prestatiedruk opleggen, dat het spelplezier helemaal verdwijnt", zegt auteur Wesley Muyldermans.

Muyldermans staat niet alleen met die mening. Uit een onderzoek van Het Nieuwsblad, dat vandaag verschijnt, blijkt dat liefst 71% van de jeugdtrainers vindt dat ouders te veel druk op hun voetballende kinderen leggen. Ook 60% van de ouders zelf en liefst 83% van de clubleiders delen die mening.

Maar hoe kan je als ouder en als coach omgaan met die prestatiedruk. Want de koord tussen gezonde ambitie en overdreven druk is zeer slap. We leggen de vraag voor aan auteur Wesley Muyldermans en aan sportpsycholoog Jef Brouwers.

REAGEER

Vind jij ook dat er te veel prestatiedruk is in het voetbal? Merk je dat vooral bij andere ouders, of maak je je er soms zelf (een beetje) schuldig aan?

Natuurlijk is winnen in het voetbal belangrijk, maar moet het spelplezier altijd het belangrijkste zijn? Hoe ga je om met de dunne grens tussen ambitie en overdreven druk?

Foto © Shaun Botterill / Getty Images