Hoe moet je omgaan met verlies?

25 oktober 2018

In 2005 verloor Uus Knops haar broer toen die met een vriend op reis was in Venezuela. Ze beschrijft in “Casper, een rouwboek” niet alleen het rouwproces ze zelf doormaakte, maar geeft ook tips voor al wie rouwt vanuit haar achtergrond als psychiater.

Kunstenaars die door een rouwproces gaan verwerken dat vaak in de meest aangrijpende kunstwerken. Vincent Byloo doet een greep uit indrukwekkende rouwmonumenten die schrijvers en muzikanten schreven en componeerden.

Hoe partners na het verlies van een kind door een heel verschillend rouwproces kunnen gaan werd duidelijk in het verhaal van Jacques en Hilde. De reportage uit 2014 van Ward Bogaert heeft nog niets van haar kracht verloren.

Rouwconsulent Marleen Vertommen begeleidt koppels die een kind verloren. Hoe kun je als je heel verschillend rouwt elkaar toch blijven vinden?

Soms gaan we als samenleving in collectieve rouw. Dat was zo met de dood van Koning Boudewijn in 1993. Ook toen muzikant Luc De Vos - “Vos” - vier jaar geleden stierf bleek dat bij heel veel mensen een gevoelige snaar te raken. Een reconstructie van wat zijn dood teweeg bracht, met Gorki-drummer Bert Huysentruyt, Gents burgemeester Daniël Termont, en Wim Beelaert van de KAA Gent Foundation.

Een heel merkwaardig geval van rouwverwerking uit de 16de eeuw. Johanna de Waanzinnige doorkruiste heel Spanje met het lijk van haar man Filips de Schone. Brigitte Raskin (schrijfster en historica) reist haar binnenkort achterna.

Lees ook: