Hoe gaan we de geschiedenisboeken in?

5 oktober 2015
Twee maanden duurt de huidige vluchtelingencrisis nu al. Over de oorzaken en mogelijke oplossingen heeft iedereen een mening. Dat bleek ook tijdens #opdevlucht, enkele weken geleden. Maar hoe gaan we over honderd jaar op deze periode terugkijken? Hoe gaan we de geschiedenisboeken in?

De vluchtelingencrisis bracht een behoorlijk grote golf van solidariteit op gang, maar evengoed vindt een grote groep mensen dat er aan die solidariteit grenzen zijn. "We kunnen niet opvangen", zeggen die dan.

Die verschillende visies waren ook te zien op het hoogste politieke niveau. Over hoe Europa de crisis moet oplossen, lopen de visies behoorlijk hard uiteen. Over een verplicht spreidingsplan wordt nog altijd hard gediscussieerd.

Hoe gaan we over pakweg honderd jaar terugkijken op deze periode? Die vraag houdt MNM-collega Tom De Cock al een tijdje bezig. Zal blijken dat Europa het in de gegeven omstandigheden goed gedaan heeft? Dat de crisis zo groot was, dat een betere oplossing niet mogelijk was? Of gaan we de geschiedenisboeken in als een harteloze generatie die niet al het mogelijkhe heeft gedaan om mensen in nood te helpen?

 

Historicus Maarten Van Ginderachter reageerde in Hautekiet: "Hoe men later over ons gaat denken? Dat hangt ervan af wie die geschiedenis zal schrijven. Ons beeld van het verleden is nooit af. Dit blijft evolueren"

Zo zal ook ons eigen beeld over Hitler veranderen:

"Hitler zal waarschijnlijk ook zo'n beetje worden wat Napoleon vandaag de dag is. Napoleon was ooit de duivel voor onze overgrootouders, maar is dat vandaag ook niet meer. Wanneer de laatste levende getuigen sterven en de herinnering minder tastbaar wordt, verschuift een beeld."

 

REAGEER

Hoe gaat deze vluchtelingencrisis en de reactie van Europa daarop de geschiedenisboeken in? Jouw inzichten zijn welkom.

We willen er nog even op wijzen dat er op dit forum spelregels zijn. Elke respectvolle mening is welkom.

Foto © Nilufer Demir