Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

Hoe gaat het met onze muzieksector, na bijna één jaar corona?

ma 8 feb. - 3:35

Mike Naert, directeur van Het Depot in Leuven en woordvoerder van het Live Sector Overleg, zei in augustus op Radio 1: "Het is niet vijf voor twaalf, niet vijf na twaalf. Wij zijn van de klok gevallen." We zijn intussen bijna een half jaar verder. Waar staat de sector nu?
mike naert

“Ik denk dat we er terug op staan, op de klok. We tellen af naar terug open gaan", zegt Mike Naert. Er zijn gelukkig goede steunmaatregelen gekomen voor de muzieksector zoals het Vlaams Beschermingsmechanisme en de globalisatiepremie. Het Depot kon dankzij subsidies en tijdelijke werkloosheid overleven. Ook al is het verlies aan inkomsten enorm! “Normaal draaien we iets meer dan 3 miljoen euro, nu was dat amper 1 miljoen, subsidies inbegrepen. Als je die wegneemt, is er 90% weg.”

"De artiesten en hun entourage worden het zwaarst getroffen"

Het Depot en andere concertzalen blijven nog net overeind dankzij steunmaatregelen en langetermijnprojecten. Maar de artiesten en hun entourage worden het zwaarst getroffen, vindt Naert. Eefje De Visser was bijvoorbeeld klaar om Vlaanderen en de 'wereld' te veroveren toen alles stilviel. Maanden repeteren en investeren gingen in rook op voor haar en haar muzikanten. “In de muzieksector zijn er pas inkomsten als de gages betaald worden. Dat is anders dan in andere cultuursectoren. In pop/rock moet je eerst investeren. Een plaat wordt ook vaak gefinancierd door optredens.” 

Dreigen we niet veel nieuw talent te verliezen?

Het is afwachten of aanstormend talent corona overleeft. "Succes kan gelukkig ook in deze tijden", zegt Mike Naert. “Singer-songwriter Meskerem Mees is het toch aan het maken ondanks wat er nu gebeurt. Ik hoop dat we snel weer kleine dingen kunnen doen. Zodat beginnende bands weer op het podium staan en zich kunnen tonen.”

“Zachtjes opstarten met kleine evenementen in de zomer ”

De Crisiscel Cultuur waar Naert ook in zit, vroeg vorige week in een persbericht om vanaf 13 maart, exact 1 jaar na de start van de eerste lockdown, weer open te mogen. Binnen verfijnde veiligheidsprotocollen en  een duidelijk afgesproken kader. Toch is Mike Naert realistisch en al blij als de concertzalen in het najaar weer kunnen opstarten.

Over de zomer wordt druk onderhandeld met de bevoegde overheid en de virologen. “Hopelijk kunnen we toch voor meer dan 200 tot 400 man dingen doen. Beter iets dan niets natuurlijk maar dat gaat toch over heel andere bedragen." Naert hoopt dat de muzieksector niet op slot blijft tot iedereen gevaccineerd is, dat is niet haalbaar. Hij pleit er voor zachtjes  op te starten met kleine evenementen in de zomer. Zoals ze dat vorige zomer al volledig coronaproof gedaan hebben.

Het begint mentaal zwaar te wegen"

Want mentaal begint het te wegen voor veel muzikanten. Ze kunnen wel creëren maar kunnen hun creaties niet tonen aan een publiek. De feedback en het praatje na een concert wordt enorm gemist. “We moeten terug kunnen dromen van iets want het duurt enorm lang en het weegt zwaar. Al zijn het maar concerten voor heel weinig mensen in het begin. Het maakt niet uit, we zijn er klaar voor.” Daar is Mike Naert van overtuigd.

Tijdens deze Week van de Belgische Muziek is er elke dag een rondetafelgesprek over de toekomst van de muzieksector onder de noemer 'Don't mind the future’, naar het nummer van The Van Jets. De gesprekken worden live gestreamd.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet