Hoe games aanzetten tot gokken

20 november 2017
Snelheid en behendigheid, daar draait het om bij videospelletjes, dachten we altijd. Maar je kan ook gokken op de Playstation! (voorlopig toch nog)

De kansspelcommissie onderzoekt of “Star Wars Battlefront II” niet aanzet tot gokken. In dat spel kan je namelijk loot crates (letterlijk vertaald: dozen waar een buit inzit) aankopen om het spel “beter” te kunnen spelen.

“Zo’n loot crate of verrassingspakket kost tussen de 5 en 100 dollar” zegt Nieuwe Feiten-redacteur Gilles Wijckmans “In die pakketjes kan een sterker wapen zitten of een sterker personage. Alleen weet je niet wat er in je pakketje zit wanneer je hebt betaald. Dus het kan zijn dat er een sterker wapen in je loot crate zit, maar er kan net zo goed rommel inzitten.” Iets waar je nauwelijks iets aan hebt in het spel dus.

Mensen blijven dus online betalen tot ze het juiste wapen of personage hebben, om het spel beter te kunnen spelen. En dat is, juist ja, aanzetten tot gokken.

Een voorbeeld: stel dat je per se het personage van Darth Vader wilt vrij spelen, dan kost dat 40 uur van je tijd. Met een loot crate gaat dat een stuk sneller. Als ie in je verrassingspakket zit natuurlijk, want dat kan tegenvallen.

680 miljoen euro

“De gameontwikkelaars willen vooral dat een spel ook na de lanceringsdatum nog blijft opbrengen,” zegt Gilles. En dat zie je ook bij andere games zoals "Grand Theft Auto". Maar het grote verschil is dat je daar wél weet wat je koopt.

De loot crates zijn ondertussen uit Star Wars Battlefront II gehaald, maar dat wil niet zeggen dat je ze nergens meer tegenkomt. In het spel "Fifa" bestaat het fenomeen al sinds 2010 en brengt nu jaarlijks 680 miljoen euro op. “In iPhonespelletjes is het ook al even aan de gang, dus het is heel vreemd dat de kansspelcommissie hier nu pas op springt.”

Beluister het integrale interview:

Lees ook: