Hoe geef je de perfecte knuffel? Wetenschappers zochten het uit!

22 november 2021
© Priscilla Du Preez (Unsplash)
In Londen is het recept voor de perfecte knuffel onderzocht.

Als eerste hebben de onderzoekers geanalyseerd wat de meest gebruikte knuffels zijn. Zo zijn ze uitgekomen op twee soorten knuffels: de criss-cross knuffel en de nek-romp knuffel. "Mannen gebruiken eerder een criss-cross knuffel, waarbij de ene hand rond de schouder van de andere persoon gaat en de andere hand rond de romp. Vrouwen verkiezen eerder de nek-romp knuffel, waarbij de ene de nek van de ander vastpakt, en de ander de romp. Als mannen elkaar knuffelen, zullen ze dus eerder voor de criss-cross knuffel kiezen. Als er een vrouw betrokken is, zal de nek-romp knuffel de voorkeur krijgen.”

In een tweede experiment hebben de onderzoekers de timing van de ideale knuffel onderzocht. “De onderzoekers hebben 45 vrouwen geblinddoekt en 3 keer geknuffeld. De eerste keer slechts 1 seconde, de tweede keer 5 seconden en de derde keer 10 seconden. Daaruit bleek dat de ideale knuffel tussen de 5 en de 10 seconden duurt. De knuffel van 1 seconde was voor de vrouwen het minst aangenaam en het meest ongemakkelijk. Tussen de knuffel van 5 en 10 seconden was weinig verschil te merken, dus bij twijfel kan je beter iets langer knuffelen”, vertelt Gilles.

Het maakt dus niet veel uit of je knuffel 5 of 10 seconden duurt, maar toch was er nog een groot stijlverschil. “De nek-romp knuffel is het populairst bij lange knuffels. Na 10 seconden kan de criss-cross knuffel ongemakkelijk en onhandig zijn, als je bijvoorbeeld niet even groot bent”, besluit Gilles.

Beluister het gesprek met Gilles Wijckmans in ‘Nieuwe Feiten’ via Radio 1 Select.

Lees ook: