Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: Hautekiet

Hautekiet

Hoe gevaarlijk is het nu om je Android-smartphone te gebruiken?

do 27 okt. - 11:57

'Alle toestellen die op Android draaien kunnen gehackt worden', schrijft De Morgen vandaag. Een bug met de naam 'Dirty Cow' zou hackers toegang geven tot een heleboel functies van de smartphones. Op een oplossing is het wachten tot Google een update uitbrengt, maar die update zal niet voor elk toestel beschikbaar zijn.
Is het gevaarlijk om Android te gebruiken, of niet?

Hautekiet sprak over 'Dirty Cow' met beveiligingsexpert Eddy Willems: "Beveiligingslekken komen meer en meer voor op Android-smartphones. De bugs zorgen ervoor dat hackers toegang kunnen krijgen tot de bestanden op je smartphone en eventueel ook de controle over het toestel kunnen overnemen".

"Vooral mensen die nog een oudere versie van Android gebruiken, moeten waakzaam zijn", zegt Willems. "Alle versies ouder dan 4.4 - KitKat voor de vrienden - zijn niet meer veilig."

Het probleem met Android is dat niet alle toestellen de nodige updates ontvangen. Voor veel smartphone-producenten is het geen prioriteit.

Iedereen een nieuwe smartphone?

Terug naar 'Dirty Cow'. Als oude Android-smartphones ook in de toekomst kwetsbaar blijven door 'Dirty Cow', moet iedereen met een oud toestel dan maar voor een nieuwe smartphone gaan?

"Neen", zegt Dominique Deckmyn van De Standaard. "Via 'Dirty Cow' kan je je eigen smartphone hacken, niet die van iemand anders."

"Je eigen Android-smartphone hacken, dat heet 'rooten' in het jargon, en techies doen dat wel eens om hun smartphone meer naar hun eigen zin te configureren."

Deckmyn besluit: "Volgens mij is 'Dirty Cow' op dit moment geen groot gevaar, tenzij je op je smartphone apps gaat installeren die niet van de Google Play Store komen. Dat kan je alleen doen als je bepaalde veiligheidsinstellingen uitschakelt".

Wie de standaardbeveiliging van zijn smartphone niet zelf uitschakelt zit veilig.

Beveiligingsapps

Wie graag het zekere voor het onzekere neemt kan een extra beveiligingsapp installeren. "Daarmee haal je de bug niet uit het systeem, maar je houdt er wel bepaalde geïnfecteerde apps mee tegen", zegt beveiligingsexpert Eddy Willems.

Je kan de beveiligingsapps vergelijken met anti-virussoftware op je gewone computer.

Enkele bekende beveiligingspakketten voor Android zijn Kaspersky, Avast! en ESET Mobile Security & Antivirus.

Ook voor iOS, het besturingssysteem van de iPhone, bestaan er beveiligingsapps. Je vindt ze in de App Store.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet