Hoe gezond is ons gezond verstand?

29 september 2020
Ons gezond verstand. Als we dat gewoon gebruiken, komt alles goed. Dat is althans wat we de voorbije weken en maanden wel vaker hoorden. Maar is dat wel zo? Kunnen we wel in alle veiligheid op ons verstand vertrouwen? We beweren het allemaal te hebben, gezond verstand. Maar toch, als iedereen op zijn of haar gezond verstand prat gaat, waarom willen we dan toch niet allemaal hetzelfde? Wat bedoelen we eigenlijk wanneer we het over ons gezond verstand hebben?

Filosoof Johan Braeckman wijdt ons in De Wereld van Sofie in in in de wereld van het gezond verstand.

Ons gezond verstand zou wel eens wat minder gezond kunnen zijn dan we denken. Dat kan je illustreren met het “driedeurenprobleem”. Als die naam je niet meteen iets zegt, ken je het ongetwijfeld wél bepaalde quizzen of spelletjes. Ook voor wie al eens bridge speelt kent het geen geheimen. Lotte Decaluwé ontrafelt het driedeurenproblemen voor eens en altijd, samen met wiskundige Rudi Penne.

Boerenverstand. Zo wordt het ook wel eens genoemd. Gebruik gewoon je boerenverstand! Hebben boeren net iets meer een praktische down-to-earthkennis dan anderen? Ward Bogaert ging eens polsen naar het boerenverstand Mieke Verniest die zich “varkensboerin in hart en nieren” noemt.

Onze huidige politici doen graag en veel beroep op het gezond verstand, maar waren niet de eerste. In de 18e eeuw schreef ene Thomas Paine een beroemd pamflet getiteld 'Common Sense'. Daarin wordt 50 bladzijden lang beroep gedaan op het gezond verstand van de Amerikanen, nog voor er van Amerika eigenlijk sprake was. De Standaardjournalist en auteur van het boek 'De Amerikanen' Steven De Foer weet wellicht ook op Amerikaanse politici doorgaans nog meer prat gaan op het hebben van gezond verstand dan hun Europese collega’s?

En afsluiten doen we met De Grote Hoeveel Gezond Verstand Hebt U Eigenlijk - quiz! Twee luisteraars zetten hun gewone mensen verstand in om tot de juiste oplossing te komen! Twee kandidaten, vijf aartsmoeilijke contra-intuïtieve vragen.