Hoe gezond is water? Enkele feiten en fabels op een rij

9 januari 2020
© Ikhsan Sugiarto (Unsplash.com)
Meer en meer mensen drinken de hele dag water. Ze lopen rond met hippe waterflesjes, als een soort van modeaccessoire. Omdat water goed zou zijn voor je huid bijvoorbeeld. Maar is dat zo? En hoeveel water drink je nu best op een dag? Arts Marleen Finoulst onderscheidt de feiten van de fabels.

Water lijkt hipper dan ooit. Unisex waterflessen, designmodellen,… het bestaat allemaal. “Als dat helpt, waarom niet” reageert arts en journalist Marleen Finoulst (BodyTalk). “Want wij Belgen drinken over het algemeen te weinig water.”

Anderhalve liter water drinken per dag is nodig voor een goede gezondheid, zegt ze in ‘Nieuwe Feiten’. Maar dat het een positief effect op je huid zou hebben, ontkent ze. “Het doet eigenlijk niets aan je huid. Als je te weinig water drinkt, ga je misschien een droge, trekkerige huid krijgen, maar om nu te zeggen dat je huid er beter gaat uitzien of dat je minder huidproblemen - zoals acné - hebt door meer water te drinken, is niet aangetoond.”

Dat koffie vochtafdrijvend is, is een mythe

Maar moeten we anderhalve liter water drinken of mag het ook cafeïnevrije koffie zijn? Thee, kruideninfusen, soep en alle dranken die caloriearm zijn kunnen water vervangen, zegt Finoulst. “Je mag zelfs koffie met cafeïne drinken, maar liefst niet meer dan vier koppen per dag. De idee dat koffie waterafdrijvend is, is een mythe. Je mag gerust koffie drinken, je plast er niet meer van.”

“Wat niet echt aanbevolen wordt, zijn light-frisdranken. Die bevatten dan wel geen calorieën, maar ze vormen toch wel een aanslag op je tanden. Ze bevatten veel zuren, en daar moet je mee uitkijken.”

Daarnaast zit er ook vocht in voedsel zelf, maar dat is niet voldoende. Het is ook niet ingerekend in die anderhalve liter water die je best per dag drinkt. “Die anderhalve liter is echt wat we moeten drinken per dag, om onze vochtbalans op peil te houden.”

Kan je ook te veel drinken?

Ook te veel water drinken is niet gezond. Finoulst haalt het voorbeeld aan van twee vrouwen die het dancefestival Tomorrowland bezochten en stierven door een watervergiftiging. “Vanaf 4 liter per dag kan je al te veel drinken. Je gaat je bloed te veel verdunnen, waardoor er vocht in de cellen blijft. De cellen gaan opzwellen, ook de hersencellen. Je krijgt hoofdpijn en de druk neemt toe in je hoofd. Zo kan je in coma gaan en overlijden.”

Dit soort gevallen zijn uiteraard geen schering en inslag. We drinken eerder te weinig, besluit Finoulst. “We drinken vaak alleen bij het eten, en dat is niet voldoende. Je zou ook tussendoor eens een glas water of een koffie moeten drinken.”

Beluister het integrale gesprek met Marleen Finoulst in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook: