Hoe goed is een kwartiertje wandelen écht voor je mentale gezondheid? En werkt sporten beter dan medicatie?

23 december 2021
© Dmitry Schemelev (Unsplash)
Is wandelen of sport echt het beste medicijn dat er bestaat? Hoe kan je echt zijn wie je bent? En waarom voelen mensen zich niet goed in hun vel? Naar aanleiding van 'De Warmste Week' brengt de Universiteit van Vlaanderen enkele colleges rond het thema 'Kunnen zijn wie je bent'.

Een op de vijf Vlamingen geeft aan niet zichzelf te kunnen zijn. Ze kunnen dat niet door hoe ze eruit zien, wie ze graag zien, omdat ze minder kansen krijgen in het leven of omdat het mentaal of fysiek (even) wat minder gaat. Daarom is het thema van De Warmste Week dit jaar "Kunnen zijn wie je bent, dat verdient iedereen".

Naar aanleiding van 'De Warmste Week' brengt de Universiteit van Vlaanderen deze week van maandag tot donderdag enkele colleges rond het thema "Kunnen zijn wie je bent". 

Zitten de beste antidepressiva in je spieren?

Je hoort wel eens dat sport of beweging het beste medicijn is dat er bestaat. Maar hoe kan een kwartiertje wandelen ooit even goed werken als een zorgvuldig samengesteld pilletje? Dat is een vraag die Wim Derave, professor inspanningsfysiologie aan de UGent, beantwoordt.

(lees verder onder de video)

Waarom voelen zoveel mensen zich niet goed in hun vel?

Het overkomt ons allemaal wel eens: soms voel je je niet zo goed in je vel. Betekent dat dan onmiddellijk dat je psychologische problemen hebt? Nee! Professor Kris Van den Broeck (UAntwerpen) weet als psycholoog dat het helemaal oké is om soms eens een dipje te hebben. Hij geeft ook vijf praktische tips om je beter te voelen.

(lees verder onder de video)

Hoe kan je zijn wie je echt bent?

Kunnen zijn wie je bent, jouw échte 'ik' laten zien,... Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want wie ben je eigenlijk echt? We lopen al snel vast in onze gedachten of we vergelijken met anderen die het (schijnbaar) beter doen. Hoe kun je onbevreesd jezelf zijn?

Gedragstherapeut Erik Franck (UAntwerpen) gaat in zijn college op zoek naar het antwoord op de vraag: "Hoe kan je zijn wie je echt bent?" Hij biedt daarbij concrete handvatten aan om zelfverzekerd jezelf te kunnen zijn.

(lees verder onder de video)

Meer video's vind je op het Youtube-kanaal van de Universiteit van Vlaanderen

Bron: vrtnws.be en 'Universiteit van Vlaanderen'

Luister ook: