Hoe grijp ik de macht?

21 september 2019
Yves Herman/reuters
Een beetje modern politicus laat de klassieke media links liggen - woordspelingen, het is een vak - Je trekt je niks aan van radio, tv en kranten en richt je via facebook en instagram rechtstreeks tot Het Volk. Trump, Salvini en Vlaams Belang doen het met groot succes.

Maar stel nu dat je de pers niet moet omzeilen. Dat je niemand hoeft te beschuldigen van ‘fake news’ omdat journalisten gewoon zeggen en schrijven wat jij denkt. Dat zou pas handig zijn. De vraag is alleen: hoe krijg je dat voor elkaar? 

Viktor Orbán weet dat. Hij is er volop mee bezig. In Hongarije veranderen journalistieke media steeds vaker in staatspropagandakanalen. Vaak lezen we dát Orbán dat doet, maar nooit hoe hij dat precies doet. Pieter Stockmans heeft dat uitgezocht.

In Mo* doet hij deze maand de Hongaarse trukkendoos uit de doeken. Toen we het lazen dachten we twee dingen: Eén: dit is zo slim. En zo simpel. En twee: dit kan dus overal gebeuren, ook bij ons. Het leest echt als het Draaiboek voor de Autoritaire leider van de Toekomst.

Daar moeten we het dus zeker over hebben aan onze keukentafel. Al was het maar om later niet te moeten zeggen wir haben es nicht kommen sehen.

Radio 1 Select