Hoe havenarbeiders in de val trappen van drugsbendes: "Het begint op café, daarna laten ze je niet meer los"

25 november 2020
© Johanna Geron (Belga)
Een nieuwe campagne moet Antwerpse havenarbeiders ervan overtuigen om niet in te gaan op vragen van criminele drugssmokkelaars. VRT NWS sprak met dokwerker Tom, die informatie doorspeelde aan een bende en werd opgepakt. “Als je erin stapt, is je leven voor 90 procent voorbij”, getuigt hij anoniem. “Want ze voeren de druk op en leggen de lat steeds hoger.”

Voor Tom begon het allemaal tussen pot en pint. Samen met zijn collega's werd hij op café benaderd door een drugssmokkelaar. Tom weigerde eerst in te gaan op het verzoek van de bende, maar omdat hij financiële problemen had, en het aanbod steeds aantrekkelijker werd, ging hij toch overstag. "Ze zetten je meer en meer onder druk door je iets extra te geven", zegt de dokwerker. "En dan denk je dat je wel onopgemerkt zult blijven."

Om aan die druk te weerstaan, lanceert CEPA, de koepelorganisatie van havenbedrijven, vandaag een sensibiliseringsactie om havenwerknemers uit de handen van drugsbendes te houden. Want de vele acties ten spijt - van "Stroomplan" tot "Operatie Nachtwacht" - drugstraffiek blijft een probleem in Antwerpen.

De afgelopen dagen hing CEPA in en rond de haven al banners op met de slogan "Ben jij de volgende?", vandaag volgt dan het filmpje. "Het scenario is niet zomaar uit de lucht gegrepen", zegt CEO van CEPA Paul Valkeniers. "Het is gebaseerd op waargebeurde feiten."

Lees verder onder de campagnevideo van CEPA

Het cliché bestaat dat zo goed als heel de haven in de drugshandel betrokken is. Voor een simpele klus als het verkeerd zetten van een container zou een kraanbestuurder duizenden euro's krijgen. Waarom zeggen sommigen ja? En geraak je er dan ooit nog uit? En als je ja zegt, wat zijn dan de gevolgen als je gepakt wordt?

"Bende weet meer dan je vermoedt"

Officiële cijfers zijn er niet, maar Tom schat dat de helft van de havenarbeiders al eens benaderd is geweest door een bende. Ze bieden "goodwill geld" aan, grote sommen geld om je over de streep te trekken. Tom schat dat hij zo'n 15.000 euro heeft verdiend met het doorgeven van informatie. “Elke havenmedewerker kan benaderd worden", zegt Paul Valkeniers van CEPA. "Cocaïne wordt in allerlei soorten lading of via het schip binnengesmokkeld, elk havenbedrijf moet op zijn hoede zijn."

"Ze weten veel meer van je dan je zou vermoeden", zegt Tom die op café met enkele collega's benaderd werd. De bende vroeg hem ook om namen van bevriende dokwerkers door te geven. Hij werd zelf nooit fysiek bedreigd, maar kent mensen bij wie dat wel gebeurde.

Beluister het gesprek met Paul Valkeniers van CEPA in 'De Ochtend':

Het uitgebreide verhaal van Tom vind je op vrtnws.be

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'