Hoe hebzuchtig zijn we?

18 september 2019
Vandaag is er in het parlement een hoorzitting over de verloning van de CEO bij Proximus. Die komt er nadat het bedrijf aankondigde dat Dominique Leroy overstapt naar het Nederlandse telecombedrijf KPN. Een geschil over een langetermijnbonus zou de aanleiding gegeven hebben voor haar vertrek. En bij KPN kan ze een veelvoud verdienen van wat ze nu verdient.

Nog in het nieuws: ex-manager van RSC Anderlecht Herman Van Holsbeeck. Een voetbalmakelaar beloonde hem met peperdure overhemden en een Rolex-horloge, wat Herman zich blijkbaar liet welgevallen terwijl hij er al warmpjes inzit. Hebzucht? Maar nog het meest actuele voorbeeld: het astronomische bedrag - 1,9 miljoen euro! - dat farmabedrijf Novartis voor de behandeling van de spierziekte SMA durft vragen. “Pure hebzucht!”

Je raadt het thema van vandaag in 'De Wereld van Sofie': hebzucht. Het is makkelijk er anderen van te beschuldigen. Zijn we het niet allemaal in min of meerder maten?

Hoe hebzuchtig zijn we eigenlijk met z’n allen? En … durven we dat toegeven? Reporter Brecht Devoldere durfde in ieder geval die vraag rechtuit stellen.

Wie wil weten hoe hebzuchtig hij/zij zelf is, kan aan de slag met de vragenlijst opgesteld door oa Marcel Zeelenburg (prof. economische psychologie Tilburg University). Hij definieert hebzucht als het almaar meer van iets (materieels) willen, en daar vervolgens nooit tevreden mee zijn.

‘Hebzucht is juist, hebzucht werkt. Hebzucht is verhelderend, gaat recht op het doel af en raakt het hart van de evolutionaire levenskracht. Hebzucht in al zijn vormen – hebzucht naar leven, liefde, kennis – is kenmerkend voor de vooruitgang van de mens’. Zo klinkt het personage Gordon Gekko, een nietsontziende corporate trader, in zijn speech in de film “Wall Street”. Dat klinkt bijna filosofisch en daarom halen we er een filosoof bij. Jeroen Linssen is universitair hoofddocent politieke filosofie aan de Radboud Universiteit van Nijmegen en schreef het boek “Hebzucht. Een filosofische geschiedenis van de inhaligheid.

“The most greedy man in the country”, dat is maar één van de bijnamen die de Amerikaan Martin Shkreli te beurt viel nadat hij de prijs van het medicament Daraprim van 13.5dollar naar 750 dollar verhoogde. Dat is het 56-voud! Ward Bogaert over de handel en wandel van de gewiekste zakenman.

Hoe klinkt hebzucht in de popmuziek? Heb jij suggesties met nummers die de mens heerlijk hebzuchtig te kijk zetten? The most greedy DJ sessie ever, door DJ Sofie Lemaire.

Lees ook:

Radio 1 Select