Hoe herken je Alzheimer in een vroeg stadium?

18 september 2015
Maandag is het Wereld Alzheimer Dag. Naar aanleiding daarvan start vandaag in De Singel een festival rond Alzheimer: 'De Alzheimer Code'. In België lijden naar schatting 165.000 mensen aan dementie, velen van hen zijn Alzheimerpatiënten. Hautekiet laat Edgard, zoon van een patiënte, aan het woord.

De moeder van Edgard Eeckman lijdt aan Alzheimer. "Bij elke patiënt schijnt het Alzheimer-proces anders te verlopen, en naar verluidt gebeurt het ook soms heel zacht en vredig. Bij mijn moeder doet het pijn. En bij mij dus ook", schreef hij ons in een mail.

Het is belangrijk om bij Alzheimerpatiënten snel de juiste diagnose te stellen, niet in het minst om de man of vrouw snel de juiste omkadering te kunnen bieden. En daar loopt het op dit moment soms mis. Zeker bij wat jongere mensen denken artsen nog vaak dat het om een depressie gaat. De weg naar een juiste diagnose is lang.

EILAND

Edgard schreef over zijn moeder een tekst op Facebook, en tekst die uitendelijk heeft geleid tot het nummer 'Eiland'.

Het nummer dient in de eerste plaats om aandacht te schenken aan Alzheimer, maar je kunt het nummer ook kopen op iTunes. Het kost je €0,99 en de opbrengst gaat naar de Alzheimer Liga Vlaanderen

Neem zeker ook eens een kijkje op alzheimercode.be. De Alzheimer Code biedt een uitgebreid programma aan: tentoonstellingen in het M HKA (Antwerpen), het Museum Dr. Guislain (Gent), M – Museum Leuven en Muntpunt (Brussel), films en documentaires op Canvas, workshops en interactieve voorstellingen voor kinderen en jongeren, momenten van reflectie…

REAGEER

Werd jij in je nabije omgeving al geconfronteerd met Alzheimer? Werd de diagnose snel gesteld of was het een lange weg? 

Welke symptomen waren er in het begin?

Foto © VRT. Het koor van mensen met dementie 'De Betties' zingt tijdens Music for Life samen met Muse.