Hoe is het om jarenlang een leugen vol te houden?

8 mei 2017
Dokter André Gyselbrecht besloot te bekennen omdat hij niet langer wou liegen. Hoe is het om jarenlang een leugen vol te houden? Michiel Martin liet vijf jaar lang uitschijnen dat hij een succesvol student geneeskunde was.

Michiel begon vijf jaar geleden vol goede moed aan zijn studie geneeskunde. Volgens hem was hij met de verkeerde intentie aan de studierichting begonnen. "Ik dacht vooral aan hoe ik wil dat mensen mij zien en niet aan wat ik zelf graag wil." Al heel snel botste Michiel op zijn limieten bij het verwerken van leerstof. 

Je begint dan te liegen tegen mensen dat je aan het studeren bent terwijl je eigenlijk gewoon in je bed ligt.

Hij loog tegen iedereen. Niemand wist gedurende vijf jaar dat hij eigenlijk niet meer studeerde. Tot op de dag van vandaag kan Michiel nog steeds niet met zekerheid zeggen waarom hij vijf jaar lang iedereen voorloog. Op een bepaald punt moest Michiel wel naar buiten komen met zijn leugen, maar dat deed hij niet uit eigen wil. Hij moest het wel vertellen omdat zijn studiepunten allemaal weg waren.

Het systeem dwong me het te vertellen.

Michiel ontwikkelde na verloop van tijd een reflex om te liegen zodat hij obstakels kon ontwijken. In plaats van het probleem aan te pakken, kon hij er met een bocht rond lopen. 

Beluister het volledige gesprek hier: