Hoe identiek zijn identieke tweelingen?

8 mei 2019
Afgelopen weekend lazen we een ontroerend verhaal in de krant over tweelingbroers in Westende. Ze waren hun leven lang samen geweest. Actief in dezelfde verenigingen. Ze woonden in dezelfde straat, gingen elke dag op de koffie bij mekaar. En op een dag sterft de ene. En de dag na de begrafenis sterft ook zijn tweelingbroer. Het doet denken aan die bekende Leuvense tweeling Jeanne en Marcella, die ook kort na elkaar stierven en hun hele leven onafscheidelijk waren.

Tweelingen, ze trekken de aandacht. Zeker identieke tweelingen. Al van bij hun geboorte. Hoe is het om daar deel van te zijn? Hoe ontwikkel je toch een eigen identiteit, als je constant verward wordt met je tweelingbroer of - zus?

Heel wat identieke tweelingen zijn gescheiden bij de geboorte. Blijven die tweelingen identiek, als ze volkomen gescheiden van elkaar opgroeien? Er zijn heel wat waargebeurde verhalen gedocumenteerd, onder andere dat van de “Jim twins”, verteld door Vincent Byloo.

Professor en gewezen kinderarts Robert Vlietinck (emeritus KULeuven) heeft onderzoek gedaan naar tweelingen, onder andere identieke tweelingen. Hoe slagen ze er in een eigen identiteit te ontwikkelen? Geeft hetzelfde genetisch materiaal sowieso dezelfde interesses, voorkeuren, … Is er iets aan van een zogezegd telepathisch vermogen onder tweelingen?

De Britse Kray Twins waren een identieke tweeling geboren in 1933. Ronald en Reginald – Ron en Reggie voor de vrienden - maakten Londen onveilig in de jaren 50 en 60 van vorige eeuw. Ze bouwden een misdaadimperium uit met een maffia-achtige structuur. Lotte De Caluwé vertelt hun verhaal.

Hoe is dat nu eigenlijk, om een tweeling te zijn? Voelen ze elkaar echt altijd feilloos aan? En is het soms ook niet gewoon heel erg vervelend? Een gesprek met de identieke tweeling Martine en Christine Goethals.

Wat als je als ouders plots een tweeling krijgt? Hoe bereid je je daar op voor? Hoe worstel je je door die eerste zeer zorgintensieve maanden? Astrid Luypaert en Niels De Coensel hebben twee dochters van 18 maanden: de tweeling Esmee en Mabel. Een reportage van Brecht Devoldere.

 

Radio 1 Select