Hoe je LinkedIn profiel beter maken?

22 januari 2016
Januari, de maand waarin veel mensen op zoek gaan naar een nieuwe baan. En bijgevolg passen ze bijvoorbeeld hun LinkedIn profiel aan. Maar zijn we daar wel goed en origineel in, om onszelf te 'verkopen'? Want we zijn allemaal 'creatief' en 'gepassioneerd'. Daarom, enkele tips om je te verbeteren.

Katrin Van de Water geeft tips om het beste uit jouw LinkedIn profiel te halen. Katrin is oprichtster van Passion for Work en helpt mensen met 'personal branding'. Zij geeft enkele do's en dont's mee.

In vergelijking met vroeger ziet een loopbaan er anders uit, en LinkedIn maakt daar een essentieel onderdeel van uit. "LinkedIn is noodzakelijk als je actief wil zijn op de arbeidsmarkt. Een baan voor het leven bestaat niet meer, nu hebben we een leven vol banen.", aldus Katrin Van de Water.

 

Een baan voor het leven werd een leven vol banen.

 

Wat zet je best wél op je profiel?

 

Als je zegt dat je creatief bent, laat het dan ook zien! 
Je kan een link maken op je profiel naar je Facebookpagina, naar Pinterest, je kan een powerpoint presentatie opladen, ... 

Bij je persoonlijke interesses kan je kleur bekennen
Je hobby's zeggen iets over je, laat deze zeker niet weg!

De manier waarop je schrijft is erg belangrijk
Schrijf je formeel, zakelijk of los? Die keuze is belangrijk voor het soort job dat je zoekt.

Taal
Ambieer je een internationale positie? Maak je profiel dan in het Engels op.
Zit je doelgroep in Vlaanderen? Dan past het Nederlands beter.

Concreet zijn
Laat concreet weten naar welke job je op zoek bent.
Bijvoorbeeld: 'Ik ben op zoek naar een functie als accountmanager in regio Antwerpen.’

Netwerken en contacten aanspreken
Het kan zijn dat personen die je vandaag tegenkomt, je binnen enkele jaren kunnen helpen. Het is belangrijk dat je die vandaag al toevoegt aan je netwerk.

Foto
Je foto is erg belangrijk. Zorg dat deze past bij de functie dat je zoekt. 
Bijvoorbeeld: een strandfoto past niet als je op zoek bent naar een HR functie, maar wél als je binnen de reissector aan de slag wil.

Werkervaring
Laat geen werkervaring weg. Indien niet relevant, zet het zo klein mogelijk op je profiel. Relevante werkervaring mag prominent vanboven.

 

Wat doe je best niét?

Werkzoekend, maar toch nog aan de slag?
Als je nog aan het werk bent binnen een bedrijf, laat je best niet weten op je profiel dat je werkzoekend bent. Dat kan je huidige positie in het gedrang brengen. Laat je interesses dan voor zich spreken.

Wees eerlijk
Stel jezelf niet mooier voor dan je bent. Je moet jezelf zijn, maar zet je kleine kantjes niet in de verf.

Schoolloopbaan
Als je pas van school komt, is het normaal dat je de middelbare school (en eventueel de lagere schoolperiode) vermeldt. Maar eens je al een tijdje aan het werk bent, is dit niet meer relevant. Schrappen dus, die 'Latijn-Wiskunde' op je 40ste.

Gaten
Laat geen gaten staan op je profiel. Heb je een wereldreis gemaakt, laat het dan weten!

 

Hoe gebruikt een werkgever LinkedIn?

"Een werkgever krijgt massaal veel CV's binnen. Zelf kijk ik eerst naar het LinkedIn profiel, hoe het is ingevuld, welke foto er werd gebruikt, welk netwerk die persoon heeft. Dat zegt veel." zegt Katrin.

Waarom is LinkedIn zo belangrijk?

Katrin illustreert met een voorbeeld: "Ik gaf een opleiding in de bankwereld. Iemand gaf aan dat hij over 10 jaar een Bed & Breakfast wou beginnen in Frankrijk. Die man zei dat hij geen LinkedIn-profiel nodig had. Ik zei: Als je vandaag iedereen in de opleiding toevoegt, en over 10 jaar open je jouw B&B, dan weten ze dat. En als de zon schijnt komen ze misschien wel langs."

De boodschap: netwerken, netwerken, en nog eens, netwerken! En jouw netwerk online versterken, zodat je er direct gebruik van kan maken als het nodig is.

Wil je meer weten? Dan kan je gratis het e-book van Katrin van de Water hier downloaden.

Herbeluister het gesprek met Katrin Van de Water:

Foto © Flickr