Hoe je tegenslag ombuigt tot iets positiefs

30 november 2018
De Brusselse rapper Zwangere Guy getuigde deze week in “Wonderland” en “De Afspraak” over de ellende die hij meemaakte in zijn jeugdjaren. Zijn stiefvader mishandelde en misbruikte zijn moeder. Het heeft hem gemaakt tot de artiest die hij nu is, en het leverde het pakkende nummer “Gorik Part One” op. Mensen worden met allerlei obstakels geconfronteerd, met ziekte, met aangeboren beperkingen. Maar vaak slagen ze er op wonderlijke wijze in om met die “zwakte” iets moois te doen.

Vincent Byloo maakt een overzicht van kunstenaars die van een beperking hun “signature” wisten te maken: Claude Monet, Django Reinhardt, Toots Thielemans en vele anderen.

Lingerieontwerper Murielle Scherre heeft dyscalculie, een leerstoornis op het vlak van rekenen. En toch slaagt ze erin om een eigen bedrijf, La Fille d’O, te leiden. Dat haar dyscalculie haar helpt om creatief te zijn, vertelde ze onomwonden aan reporter Ward Bogaert.

Comedian Erhan Demirci lacht met zichzelf omdat hij “een dikke Turk is”. Hij ziet het stramien van zelfspot en daar je handelsmerk van maken bij veel andere comedians als William Boeva, Philippe Geubels, Jens Dendoncker,... Je eigen zwakte benoemen en uitspelen werkt heel erg goed in comedy, omdat het voor veel mensen heel herkenbaar is, aldus Demirci.

Marjan Meganck heeft borstkanker gehad, en schreef daar al het boek “Het is een ander jaar” over. “Hoe erg ik fysiek ook afzag, er kwam een levenskracht in mij op die ik niet eerder had gevoeld”. Ondertussen is er ook de literaire voorstelling, samen met Céline Broeckaert. 

Redacteur Max Vryens praat over de man die misschien wel de meeste obstakels overwon en ook nog eens wereldberoemd werd: de Duitse Matthias Buchinger, de goochelaar, schermer en messengooier zonder ledematen.

Lees ook: