Hoe John Kellog masturbatie bestreed

21 november 2019
© Daniel Von Appen (via Unsplash.com)
Waarschuwing: na het lezen van dit artikel zal je dagelijkse portie Kellogg’s Corn Flakes misschien nooit meer hetzelfde smaken. John Harvey Kellogg (1852-1943) was immers, naast medestichter van het ontbijtgranenimperium, een virulent bestrijder van de gruwelijke plaag die masturbatie heet.

'De Wereld van Sofie' had het vandaag twee uur lang over masturbatie. John Harvey Kellogg mocht niet in die uitzending ontbreken, want hij was een zeer populaire en invloedrijke chirurg in zijn tijd. In zijn boek 'Plain Facts for Old and Young' uit 1888, besprak hij een aantal methodes om paal (!) en perk te stellen aan een probleem waarvan men in die tijd geloofde dat het verantwoordelijk was voor zowat elke plaag die er te bedenken viel. Masturbatie moest en zou hard aangepakt worden en daarvoor waren alle middelen goed genoeg.

Besnijdenis was bijvoorbeeld een beproefde techniek. Zonder voorhuid heb je minder kans op ontstekingen. Minder jeuk dus en dus automatisch minder behoefte om de geslachtsdelen aan te raken. Het kon volgens Kellogg ook geen kwaad om de besnijdenis onverdoofd uit te voeren, om op die manier een soort eeuwigdurend trauma te installeren, dat de “patiënt” twee keer zou doen nadenken voor hij nog eens de hand aan zichzelf sloeg.

Maar Kellogg ging nog verder. Hij was ook een groot voorstander van ‘infibulatie’, het dichtnaaien van de bloedtoevoer naar de geslachtsorganen. Of van het afbinden van de voorhuid met zilverdraad boven de eikel, om de erectie te verhinderen.

De masturbatiebestrijdingstechnieken van Kellogg waren gelukkig niet bestand tegen de tand des tijds. Zijn ontbijtgranen dus wel en ook die zijn niet los te koppelen van de obsessie van hun bedenker. Een evenwichtig dieet was een wezenlijk onderdeel van Kellogg’s strijd tegen de zelfbevlekking.

O ja, voor morgenochtend aan de ontbijttafel: smakelijk!

Lees ook: