Hoe kan innovatie de zorgsector menselijker maken?

13 maart 2018
Met de beschikbare budgetten de zorg zo menselijk mogelijk maken, dat is een van de grootste uitdagingen in de zorgsector. Innovatie zal in de toekomst cruciaal zijn om elke zorgbehoevende op een menselijke manier te ondersteunen.

Bij innovatie denken we automatisch aan technologische toepassingen, maar het is meer dan dat. Je kan ook innoveren door na te denken over manieren om de zorgkost te verlagen of door nieuwe zorgvormen te creëren.

Oak Tree Projects is zo'n project dat nadenkt over nieuwe zorgvormen. Het wil jongeren die zorgondersteuning nodig hebben helpen om zelfstandig te gaan wonen. Daarvoor worden er Oak Tree-huizen gebouwd binnen cohousingprojecten. 

Ook Helpper is een uniek innovatief project. Op een online platform kunnen mensen die thuishulp nodig hebben op zoek gaan naar iemand in de buurt die tijd heeft om die hulp te bieden.

Natuurlijk heeft innovatie in de zorg vaak wel met technologie te maken. Dankzij apps op smartphones en smartwatches is het bijvoorbeeld mogelijk om allerlei problemen vroegtijdig op te sporen. Zo kan je met de app Fibricheck hartritmestoornissen opsporen.

Nog veel meer initiatieven worden morgen voorgesteld op het eerste Innovatiefestival, georganiseerd door Dag van de Zorg en In4Care.

Reageer 

  • Hoe kan innovatie de zorgsector menselijker maken?
  • Welke voorbeelden van innovatie in de zorgsector ken jij?

Week van de zorg - Hoe kan innovatie de zorgsector menselijker maken?

Herbeluister de gesprekken met Goele Lemmens (communicatieverantwoordelijke Corda Campus), Nico De Fauw (CEO in4care), Bieke Van Gorp (Fibricheck), Wouter Uten (Ugentec), Rudy Maertens, (CEO AZ Alma Eeklo), Danaë Van Den Bossche (co-Founder Oak Tree Projects), François Gerard (Helpper), Wouter Sap (resetverhaal.be) en Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen.

Bekijk de foto's van de live-uitzending:

Lijst van artikels