Hoe kan je je man beter begrijpen?

3 mei 2016
Toen Annick Segal 'De ontembare vrouw' van Clarissa Pinkola Estés las, werd het haar persoonlijke bijbel. Ze ziet mensen graag bezig als ze ergens hun ziel in leggen en dit boek haalt bij iedereen de ziel naar boven. In de ontembare vrouw worden sprookjes gebruikt als een leidraad voor een vrouwenleven. Eén van de dingen die ze leerde was hoe ze haar man beter kan begrijpen, aan de hand van het sprookje van de Maansikkelbeer.

De Maansikkelbeer

Op een dag keert een soldaat na de oorlog terug naar zijn vrouw. Die wil hem in de watten leggen en verzorgen, maar de man is enkel kwaad en wil gerust gelaten worden. De vrouw gaat een wijze vrouw opzoeken die zegt dat ze een onherbergzame berg moet opklimmen waar de maansikkelbeer woont. Als ze terugkeert, moet ze een haartje van die woeste beer bij zich hebben.

Als ze boven komt, besluit ze om de maansikkelbeer te verzorgen, eten klaar te zetten en heel geduldig te zijn. Op die manier kan ze hem overtuigen om een haartje te geven.

Als ze terugkomt bij de wijze vrouw, gooit die dat haartje in het vuur, tot verontwaardiging van de vrouw die alle moeite deed om dat te krijgen. De wijze zei haar dat het niet om het haartje ging, maar om de ervaring die ze opdeed. Het is belangrijk om af en toe geduldig te zijn en je partner met rust te laten.

Als je liefde en geduld toont in een moeilijke situatie, zie je elkaar nog liever.

Annick is al 38 jaar samen met haar man en ze merkt dat er af en toe momenten zijn waarbij één van de twee het moeilijk heeft en even nors is. Kwaadheid, woede en onbegrip is dan de slechtste reactie die je kan hebben. Liefde, geduld en begrip is wat je dan moet tonen, dan zie je elkaar nog liever.