Hoe kan technologie helpen om eenzaamheid tegen te gaan?

20 oktober 2017
Hoe kunnen we digitale media inschakelen om oplossingen te vinden voor diverse maatschappelijke uitdagingen, zoals de nood aan meer burgerparticipatie, de opkomst van fake news of eenzaamheid bij ouderen. Dat is het thema van de Digitale week 2017, die loopt van 20 oktober tot 5 november.

Jij kan zelf voorstellen insturen via #twetstraat op Twitter of op twetstraat.be.

29% van de Vlaamse 65-plussers voelt zich soms eenzaam, 7% zelfs dikwijls. En naarmate iemand ouder wordt vergroot ook de kans op eenzaamheid.

Technologie kan helpen om eenzaamheid tegen te gaan, en op verschillende plaatsen wordt er volop mee geëxperimenteerd. Zo’n tachtig ziekenhuizen, scholen, rusthuizen, stadhuizen, luchthavens, winkels en hotels hebben de in Oostende ontwikkelde zorgrobot Zora ingeschakeld om te helpen bij allerlei zorgtaken.

Hoeveel ouderen MiRo in huis hebben weten we niet. Het is een hond-achtige robot die een oudere gezelschap houdt en hem in de gaten houdt, zonder dat je de nadelen van een echt huisdier hebt. Je moet MiRo niet uitlaten.

In Brugge en Zeebrugge is er dan weer een Zorgproeftuin Digitale Buurten. Ouderen krijgen er een tablet met aangepaste software ter beschikking om contact met elkaar en met vrienden en familie te houden.

Reageer

  • Hoe kan technologie helpen om eenzaamheid tegen te gaan?
  • Ken jij voorbeelden? Bepaalde projecten?
     

Radio 1 Select