Hoe kijkt communicatiespecialist Frank Van Oss naar de speech van De Croo? "Bescheidenheid met een portie Obama"

30 september 2020
© Dirk Waem (Belga)
Hoe heeft communicatiespecialist Frank Van Oss naar de eerste speech van toekomstig premier Alexander De Croo gekeken? Twee punten vielen op volgens hem. En er was natuurlijk ook de quote van basketballegende Michael Jordan.

Twee punten vielen communicatiespecialist Frank Van Oss op in de speech van Alexander De Croo: "Hij heeft geïmproviseerd op een aantal thema's en zijn stijl was Vlaams en niet-Vlaams tegelijk. Er was de focus op de bescheidenheid, op het harde werken. En daarnaast was er een goede mix met een portie Obama. Hij legde duidelijk de nadruk op de visie en op waarden als respect, empathie, samenwerken en dankbaarheid. Hij straalt vertrouwen uit en dat is belangrijk."

Er was de focus op de bescheidenheid, op het harde werken. En daarnaast was er een goede mix met een portie Obama.

Maar, zo zegt Van Oss. "The proof of the pudding is in the eating. Geloofwaardigheid wordt op lange termijn gemaakt. Hij heeft niet iedereen overtuigd, dat is duidelijk."

Wat ook opvallend was voor Van Oss is hoe hij België "een prachtig land noemde". "Dat gebeurt weinig in verklaringen bij ons. Di Rupo, Wilmès, Michel hebben dat naar mijn weten nooit gezegd. Het is nog ver van de "land of the free, home of the brave", maar ik zie toch een nieuwe standaard."

Eindigen deed De Croo met een quote van basketballegende Michael Jordan. "Met talent kan je wedstrijden winnen, maar je hebt een team nodig om kampioenschappen te winnen. Samenwerken is wat we in ons land nodig hebben, samenwerken is wat deze ploeg wil doen." "Een goede techniek", benadrukt Van Oss. "Mijn enige vraag is of hij geen recenter figuur had moeten kiezen, kent de jeugd Michael Jordan nog? Maar hij heeft niet gekozen voor een slagzin van Obama of Mandela en maar goed ook. Want dat zou over the top zijn."

Beluister het gesprek met Frank Van Oss in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: