Hoe klinkt Boudewijn de Groot uit de mond van Arno?

12 augustus 2017
Hoe zou Boudewijn de Groot klinken uit de mond van Arno? Op het eerste gezicht is het een grote spagaat in het muzieklandschap, maar de twee behoren wel tot dezelfde generatie. Aanleiding was de vijftigste verjaardag van de Nederlandse chansonnier in 1994. Jan Delvaux haalt zijn muzikale encyclopedie boven voor tekst en uitleg.

“De Nederlandse radiomaker Jan Douwe Kroeske zette het geheel in de steigers door een aantal bands uit te nodigen om een eigen versie te maken van een nummer van de Groot”, verklaart Delvaux. “Daar reageerden een heleboel grote namen op waaronder The Scene, Tröckener Kecks en Bettie serveert, maar ook twee Belgische bands reageerden: Arno en dEUS.”

Het is iets voor geoefende oren

“Zoals je kan raden vallen die Belgische bijdragen op tussen de rest”, aldus Delvaux. dEUS koos voor een minder bekend nummer, Kinderbalade. Ingezongen door gitarist Rudy Trouvé. “Het is echt iets voor geoefende oren”.

Typisch Belgisch, iets voor in de late uren

Arno had in 1994 met Idiots Savants zijn grote doorbraak meegemaakt als solo-artiest, onder andere met nummers als Vive ma liberté en Les filles du bord de mer. Hij vertaalde Beneden alle peil van van de Groot naar het Frans, vertraagde het nummer en nam het op In Brussel met toetsenman Ad Cominotto en gitarist Geoffrey Burton. “Het is weer typisch Belgisch, iets voor in de late uren”.