Hoe klinkt het verleden?

3 december 2018
Vandaag een historische De Wereld van Sofie. Al was het maar omdat we historische audio van onder het stof halen.

Vincent Byloo maakt een overzicht van allerlei “eerste opnames”. De eerste opname van een stem - het volksliedje “Au Clair de la Lune” uit 1860 - de eerste radio-uitzending, de eerste opnames van bekende auteurs...

Hoe anders klonk een stad halfweg de negentiende eeuw ten opzichte van de hedendaagse stad? Met historicus en rector van de UAntwerpen Herman Van Goethem maken we een audio-reconstructie.

Als er ergens een schat ligt aan historische audio- opnames, is het wel in het VRT-archief. Reporter Max Vryens loopt er door met Inge Tielemans. Ze botsen op uiteenlopende historische opnames, van de Nederlandse auteur Harry Mulisch uit 1967 tot wielrenner Jef “Poeske” Scherens uit 1936.

Unieke en ondertussen verdwenen klank is het stemgeluid van castraten. Auteur Daan Esch deed er voor zijn roman “Stem” onderzoek naar. Hij brengt een historische opname mee uit 1904 van castraat Alessandro Moreschi die het “Ave Maria” van Schubert zingt. 

Reporter Ward Bogaert ontdekte in 2015 als bij toeval opnames van zijn overgrootvader Kamiel Ampoorter die had meegewerkt aan opnames van dialecten. Dat het opnieuw horen van iemands stem heel emotioneel kan zijn, bewijst de reactie van Wards moeder en tantes als ze hun grootvader horen. 

Dat veel mensen gehecht zijn aan opnames van de stem van hun dierbaren, merken ze dagelijks bij Proximus. Zij krijgen vaak de vraag om de voicemail van overleden familieleden, vrienden, beschikbaar te stellen. Woordvoerder Fabrice Gansbeke.

Lees ook: