Hoe klonken de middeleeuwen?

27 juni 2015
Zaterdag komt Thomas Baeté vertellen over iets waar hij eigenlijk niks van af weet.

Over de Ecoles du Nord. Dat waren bijeenkomsten van professionele muzikanten uit heel West-Europa in de 14de en 15de eeuw. Die ontmoetten elkaar meestal tijdens de Vasten in de Lage Landen: Veurne, Ieper, Gent, Brugge, ... De meesten waren professionele hofmusici die reisden op kosten van hun werkgever. Dat weten we uit onderzoek van kasregisters. Maar daar houdt het dan ook op.

Niemand die weet waarom ze precies samen kwamen en wat ze daar juist deden. Werd er les gegeven, werden er tips uitgewisseld? Maakten ze muziek? Allicht wel. Maar wie met wie en wat voor muziek speelden ze dan? Dat weten we allemaal niet. Eén groot raadsel is het. Musicologen worden daar moedeloos van. Thomas Baeté niet. Zondag doet hij op het muziekfestival Alba Nova in Alden Biezen een poging om zo’n Ecole du Nord te reconstrueren.

Thomas is zelf muzikant, een virtuoos vedelist. Dat is een instrument waarvan wij weten dat het bestaat, maar daar houdt het ook op. En hij weet alles over middeleeuwse muziek. Zijn gezelschap heet niet voor niks ClubMediéval. Wij zijn nooit verder geraakt dan de begingeneriek van Magister Maesius. Een ideale combinatie dus.

Hij schijnt zelfs te weten wat de melodie is van het Egidius-lied. U weet wel, van 'Egidius, waer bestu bleven'. Dat kan je naar het schijnt zingen. Dat hebben ze ons op school nooit verteld. Of we zijn het achteraf vergeten. Dat kan ook. Er bestaan zelfs partituren van. In een geheimschrift dat niemand snapt. Je kan het dus zingen, maar niemand weet hoe.

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...

Radio 1 Select