Hoe komt het dat homo’s nog niet zijn uitgestorven?

5 september 2015
Hoe komt het dat homo’s nog niet zijn uitgestorven?

Ah ja, want die planten zich niet voort. Hoewel, misschien is seksuele geaardheid wel helemaal niet genetisch bepaald. Bestaat er eigenlijk zoiets als een homo-gen? In hoeverre is homoseksualiteit aangeboren? Of is het een ziekte? Nee wacht, dat laatste is erover. Geen weldenkend mens die dat nog durft te beweren. Maar waarom niet eigenlijk? Stel, dat nu toch zou blijken dat het een ziekte is, wat is daar dan mis mee?

Veel mensen vinden homoseksualiteit tegennatuurlijk wegens niet op de voortplanting gericht. Maar dieren doen het ook. In de natuur komt het overal voor, dus is het natuurlijk en mogen mensen het ook, beweren voorstanders. Alleen: dieren doen ook aan groepsverkrachting en incest en pedofilie. En Socrates. Die deed het met jonge knaapjes. Met medeweten van zijn vrouw. Maar was hij daarom homo? Dat is nog maar de vraag.

Mocht u ooit nog eens de aandrang voelen om een mening te ventileren over homoseksualiteit dan hebben we een tip: lees misschien eerst even ‘Born This Way’ van Pieter Adriaens en Andreas De Block van het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven. Een geweldig boek waarin de twee filosofen een hele reeks slimme vragen stellen over het wetenschappelijk onderzoek naar homoseksualiteit. Wij hebben het gelezen en wees gerust: ons wereldbeeld heeft alle hoeken van de kamer gezien.

Ze komen zaterdag bij ons eten. Samen. We moeten nog strooiken trek doen om te beslissen wie van ons twee gaat vragen of ze een koppel zijn. En we gaan het ook hebben over de homoseksuele meikevers die in 1859 voor het eerst zijn beschreven in de ‘Annales de la Societé Entomologique de France’. We gaan doen alsof de woordspeling ons is ontgaan.


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...

Radio 1 Select