Hoe kunnen horecazaken overleven met een witte kassa?

26 januari 2015
Tegen eind dit jaar moet elke horecazaak werken met een witte kassa. Op die manier wil de overheid het zwartwerk in de sector aan banden leggen. De sector is erg ongerust: "zonder zwartwerk zullen veel zaken de deuren moeten sluiten", klinkt het.

De invoering van de witte kassa gebeurt in fasen. Ondernemers in de horeca moeten zich tegen 28 februari registreren voor de witte kassa. De implementatie van de maatregelen die de invoering van de witte kassa in de horeca moeten begeleiden, moet ten laatste op 1 oktober een feit zijn - dus twee maanden voor de witte kassa verplicht in gebruik wordt genomen.

Momenteel zijn er 2.706 horecazaken die zich als gebruiker van de witte kassa (het "Geregistreerd Kassa Systeem") hebben geregistreerd. Met andere woorden: zowat 37.000 zaken moeten zich nog voor eind februari registreren en voor het einde van het jaar hun kassa opstellen. Tot vandaag hebben er 390 hun kassasysteem opgesteld.

Horeca Vlaanderen is bezorgd: "de invoering van de witte kassa kan tot 68.000 jobs kosten in de sector, als de regering niet de nodige maatregelen neemt". 

Danny Van Assche (Afgevaardigd bestuurder Horeca Vlaanderen) geeft uitleg.

REAGEER!

Ben jij een horeca-uitbater? Maak je je zorgen over de komst van de witte kassa?

Hoe kunnen horeca-zaken overleven met een witte kassa?

Heb jij er begrip voor dat horeca-uitbaters vragen om de witte kassa op een langzame en 'zachte' manier in te voeren?

Foto © VRT

Het forum is afgesloten. Wil je nog reageren? Mail dan naar hautekiet@radio1.be.

Radio 1 Select