Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld Vandaag

Hoe kwam salmonella in chocolade van Kinder Suprise? "Kans bestaat dat het komt van besmet melkpoeder"

di 5 apr. - 2:52

Chocolademaker Ferrero vraagt om zijn bekende Kinder-eieren terug te brengen naar de winkel. In verschillende Europese landen worden zo’n 125 salmonella-uitbraken gelinkt aan het eten van Kinder Surprise, Schoko-bons en Kinder Mini Eggs, al is het verband nog niet bevestigd. De populaire chocolade-eieren worden in ons land gemaakt, in Aarlen. Maar hoe kunnen chocolade-eieren nu besmet worden met salmonella?
Kinder

Gisteren nog riep het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) op om vijf producten van Ferrero niet te eten. Vandaag gaat het nog een stapje verder: er komt een grootschalige terugroepactie voor chocolade-eieren, waarover Ferrero later vandaag zal communiceren, zegt het FAVV.

"Uit voorzorg" en "vrijwillig"

Nu reageert ook Ferrero zelf in een persbericht. Het bedrijf zegt dat het de bewuste partijen "uit voorzorg" en "vrijwillig" terugroept in samenspraak met het FAVV. "Hoewel geen van onze op de markt gebrachte Kinder-producten positief op salmonella is getest en we geen klachten van consumenten hebben ontvangen, nemen we deze zaak uiterst serieus omdat de zorg voor de consument onze hoogste prioriteit heeft."

"De consumenten wordt geadviseerd het product niet te consumeren. Wat de terugbetaling betreft, vragen we contact op te nemen met onze consumentenservice via Consumer.Service.benelux@ferrero.com of via het nummer 0800 21042. We werken samen met detailhandelaars om ervoor te zorgen dat deze producten niet langer te koop zijn en worden teruggehaald. Wij nemen voedselveiligheid uiterst serieus en betreuren deze zaak."

Link?

De chocoladeproducten worden teruggeroepen omdat in verschillende Europese landen salmonella-uitbraken gelinkt worden aan het eten van het Kinder-snoepgoed. Maar bevestigd is dat nog niet.

Volgens het Zweedse voedselagentschap worden er - verspreid over Europa - zo'n 125 salmonellagevallen aan gelinkt: naast Zweden onder andere ook in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk en Duitsland.

De Zweden wijzen erop dat de bewuste eieren allemaal uit dezelfde fabriek komen, in België. Het gaat om de vestiging van Ferrero in Aarlen, in de provincie Luxemburg.

In ons land werden nog geen gevallen gelinkt aan die uitbraak, maar het Agentschap Zorg en Gezondheid onderzoekt wel een eventuele link bij 16 salmonellagevallen van de afgelopen weken.

Salmonella?

Liesbeth Jacxsens, professor Kwaliteitszorg en Risicoanalyse in de Agrovoedselketen aan de universiteit van Gent, vindt het goed dat er zo’n grote terugroepactie komt.

“Zeker met Pasen in het vooruitzicht, wanneer er traditioneel extra veel chocolade-eieren worden gegeten. Het gaat ook om een heel groot bedrijf, dat heel veel chocolade-eieren verkoopt in Europa en daarbuiten. Het is dus heel terecht.”

Wat is salmonella ook alweer? “Het is een ziekmakende darmbacterie, die via een fecale besmetting - via uitwerpselen - in onze voedselketen terecht kan komen”, legt professor Jacxsens uit in  “De wereld vandaag”.

Wie besmet wordt met de bacterie, kan salmonellose krijgen, een ziekte waarvan je koorts, krampen en diarree kan krijgen. "Je kan er dus goed ziek van worden", zegt professor Jacxsens. “Zeker als je tot de zogenoemde yopi’s behoort: jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met immuniteitsproblemen.” Maar meestal is de ziekte niet gevaarlijk, stelt de professor ook gerust.

Oorzaak?

Doorgaans denken we bij een salmonellabesmetting dat je ze oploopt na het eten van kippen- en varkensvlees of (echte) eieren. Maar na het eten van chocolade-eieren? Dat komt niet zo vaak voor, al wijst Jacxsens erop dat er in het verleden wel degelijk salmonella-uitbraken zijn veroorzaakt door het eten van chocolade.

“Chocolade komt namelijk van de cacaoboon. Dat is een natuurlijk product, dat fecaal besmet kan worden.” Lees: er kunnen dieren op kakken. De professor wijst erop dat er In het verleden al salmonellabesmettingen ontstaan zijn bij de verwerking van cacaobonen, omdat ze moeilijk te verhitten zijn. De bacterie kan namelijk doodeenvoudig gedood worden door verhitting, maar bij het productieproces van chocolade is dat niet vanzelfsprekend.

Volgens Jacxsens heeft de industrie intussen dit productieproces goed onder controle. Daarom denkt ze dat de besmetting ook wel eens via de gebruikte melk of melkpoeder in de chocolade kan zijn geraakt. Melk wordt namelijk vrij gemakkelijk besmet met salmonella.

Een derde optie die ze ziet, is dat er ergens in de productieomgeving, in de fabriek dus, een besmetting is geweest. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen wat het nu geweest is.

Luister naar professor Liesbeth Jacxsens  in de Wereld vandaag

Bron: vrtnws.be en De wereld vandaag

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet