Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Interne Keuken

Hoe lang heeft de 19de eeuw geduurd?

do 19 jan. - 9:35

De eeuw van de macht

Zaterdag zit radio-collega, tv-coryfee, podcast-fenomeen, veelvoudig columnist en historica Heleen Debruyne bij ons aan de keukentafel om te praten over de 19 de eeuw.

Het eerste kwartier van dat gesprek gaan we ons enkel bezig houden met de vraag: ‘Hoe lang heeft die 19 de eeuw nu eigenlijk geduurd?’ Je kan kiezen tussen 85, 99, 100, 111 of 125 jaar. Al naargelang je het begin van de eeuw, de Franse Revolutie of de val van Napoleon als vertrekpunt neemt en voor het einde heb je de keuze uit het einde van de eeuw of het begin van WOI.

De aanleiding voor die discussie is de onlangs verschenen Nederlandse vertaling van ‘De eeuw van de macht’, een duizelingwekkende kroniek van de Britse historicus Richard J. Evans. Daarin beschrijft hij alles wat in de 19de eeuw is gebeurd. Echt alles. Daar hebben we dan nog een kwartier voor. Dat gaat dus niet.

Dus moeten we ons zaterdag zien te beperken tot de essentie. Maar dan moeten we het er natuurlijk wel over eens zijn, wat die essentie is. Wat is het belangrijkste wat we van de 19de moeten onthouden?

Wij dachten spontaan aan de industriële revolutie. Heleen Debruyne niet. Die denkt bij de 19de eeuw in de eerste plaats aan de vrouwenemancipatie. En ze wil dat graag komen uitleggen aan de hand van de fiets, de snor en de broekrok.

Kijk, dat vinden wij dus een goed idee. 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet