Hoe lang heeft de 19de eeuw geduurd?

19 januari 2017

Zaterdag zit radio-collega, tv-coryfee, podcast-fenomeen, veelvoudig columnist en historica Heleen Debruyne bij ons aan de keukentafel om te praten over de 19 de eeuw.

Het eerste kwartier van dat gesprek gaan we ons enkel bezig houden met de vraag: ‘Hoe lang heeft die 19 de eeuw nu eigenlijk geduurd?’ Je kan kiezen tussen 85, 99, 100, 111 of 125 jaar. Al naargelang je het begin van de eeuw, de Franse Revolutie of de val van Napoleon als vertrekpunt neemt en voor het einde heb je de keuze uit het einde van de eeuw of het begin van WOI.

De aanleiding voor die discussie is de onlangs verschenen Nederlandse vertaling van ‘De eeuw van de macht’, een duizelingwekkende kroniek van de Britse historicus Richard J. Evans. Daarin beschrijft hij alles wat in de 19de eeuw is gebeurd. Echt alles. Daar hebben we dan nog een kwartier voor. Dat gaat dus niet.

Dus moeten we ons zaterdag zien te beperken tot de essentie. Maar dan moeten we het er natuurlijk wel over eens zijn, wat die essentie is. Wat is het belangrijkste wat we van de 19de moeten onthouden?

Wij dachten spontaan aan de industriële revolutie. Heleen Debruyne niet. Die denkt bij de 19de eeuw in de eerste plaats aan de vrouwenemancipatie. En ze wil dat graag komen uitleggen aan de hand van de fiets, de snor en de broekrok.

Kijk, dat vinden wij dus een goed idee.