Hoe langer de sokken, hoe sneller je fietst

24 september 2019
© VRT
Absurde taferelen op het WK Wielrennen in Yorkshire dit weekend. Verantwoordelijke: de sokmeter. Maar sokken meten aan de start van een wielerwedstrijd is nog niet zo onnozel als het eruit ziet, weet professor aerodynamica Bert Blokken.

Het was een opmerkelijk beeld voor de start van de Nederlandse vrouwen in Yorkshire: Amy Pieters moest haar sokken 2 centimeter laten zakken, omdat ze die te hoog opgetrokken had.

"Moet dat ook al gemeten worden?", vroeg commentator Renaat Schotte zich hardop af.

"Ja, dat moet", antwoordde cocommentator José De Cauwer. "De lengte van de sokken mag niet langer zijn dan de helft van de onderbenen."

Het leidde alvast tot enkele forse reacties op Twitter.

Maar zo absurd is het nu ook weer niet, stelt professor aerodynamica Bert Blokken in ‘Nieuwe Feiten’. Want van een ‘goed gekozen sok’, ga je inderdaad sneller rijden. Het hangt allemaal van het type af. “Je hebt aerodynamische sokken die een verticaal streepjespatroon hebben en daardoor de ruwheid creëren die je ook bij een golfballetje hebt. Hoe langer die sok over je onderbeen zit, hoe meer aerodynamisch je onderbeen wordt, en dus ook de rest van het lichaam”

Er moeten dus ribbels in die sokken zitten, of beter: “een of andere ruwheidstextuur”, zegt Blokken. “Zo kan je winst maken.” Al wil dat niet zeggen dat je met een volledig geribbeld pak een snelle speer wordt. “Het ideale pak is glad op de juiste plaatsen en ruw op de andere plaatsen. Dus eigenlijk ruw op die plekken waar men verwacht dat de lucht gaat wegschieten van het lichaam. Door de turbulentie wordt een zuiging gecreëerd die men eigenlijk wil tegengaan.”

Welk verschil kan een sok maken? “In een extreem geval - geen sokken versus aerodynamische sokken – dan praat je toch over 0,1 tot 0,15 seconden per kilometer.” Op een WK maakt dat een verschil natuurlijk.

Beluister het gesprek met Bert Blokken via Radio 1 Select (Je vindt er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: sporza.be en 'Nieuwe Feiten'

Lees ook: