Hoe lesgeven aan jongeren, volgens Nomobs!

19 september 2016
Said en Salah van Nomobs, het Antwerpse hiphop- en humorcollectief, zijn allebei in het secundair onderwijs twee jaartjes 'blijven plakken', zoals ze het zelf noemen. Wat maakte dat ze het niet zo fijn vonden op school? En hoe zouden zij het als leerkracht aanpakken?

Toen hij 16 was, heeft Said een jaartje school gemist. "Ik was schoolmoe, maar danzij een stimulerende omgeving heb ik toch een diploma gehaald."
Ook Salah had in de beginjaren van het secundair wat moeite met de school. Hij bleef twee keer zitten, maar vanaf het derde middelbaar liep alles wel vlotjes. 

 

We waren te wild om in het klaslokaal te blijven zitten, wij waren deugnieten!
Said van Nomobs

HOE HOU JE JONGEREN BIJ DE LES?

Een groot probleem volgens Said en Salah van Nomobs, is dat de lessen niet aan de leefwereld van de jongeren worden aangepast. "Als je een les Nederlands geeft over Reynaert De Vos of iets dergelijks, iets dat ver verwijderd is van hun leefwereld, zorg dan dat je iets in de les verwerkt dat de jongere wél prikkelt. Haal er rapteksten bij, of slam poetry!"

 

Said
Leerkrachten leggen jongeren heel veel op, maar zouden eigenlijk de vraag moeten stellen wat de jongeren van hén verwachten.

Meer info over nomobs op www.nomobs.be