Hoe maak ik een opera?

27 juni 2020

Bekijk even het filmpje hieronder. Duurt maar anderhalf uur. Het is een opera van de Dutch National Opera. Ritratto. Je gelooft je oren en ogen niet. Daarna zal u zich afvragen: die markiezin Luisa Casati heeft die echt bestaan?

Was dat echt de rijkste vrouw van Italië? Ja. En ging die echt met haar zwarte dienaar, slechts gehuld in een gouden slipje, de luipaarden uitlaten op het San Marcoplein in Venetië? Absoluut. Gedrapeerd met levende slangen? Komaan, dat verzint toch enkel zo’n gekke operaregisseur? Nee, nee, echt gebeurd. En heeft ze echt haar eigen ogen uitgestoken met een taartschep?! Ja, kijk, daarvoor moet u zaterdag naar de radio luisteren.

Dan komt Stef Visjager langs. Die heeft een geweldige podcastreeks gemaakt ‘Making An Opera’ over wat er zich bij Ritratto achter de schermen heeft afgespeeld. Dat is heel wat. Met als dramatisch hoogtepunt hoe de hele machinerie na anderhalf jaar voorbereiding stilviel op de avond van de avant-première. Genekt door de corona-lockdown.

Een ramp voor de zangers en muzikanten en de gigantische ploeg achter hen. Feest voor de podcastmaakster. Drama! Emotie! Goeie radio! Wij ook blij. Als ik van u was, ik zou luisteren. Naar de acht afleveringen van Making An Opera. En naar Stef Visjager aan onze keukentafel.

 

 

Beluister het volledige gesprek :