Hoe maak je een actuele cartoon tijdloos?

18 juni 2017
In de expo Eeuwig Actueel stellen Kamagurka en Herr Seele cartoons voor Humo en NRC Handelsblad tentoon. De onderwerpen zijn actueel, de opzet tijdloos. “Als je de actualiteit benadert op een naïeve manier, blijft die langer actueel.”

In het PAK (Platform voor Actuele Kunsten) in Gistel loopt vanaf vandaag de actuele, maar tijdloze expo van Kamagurka en Herr Seele. Maar hoe doe je dat, een cartoon gebaseerd op een actuele gebeurtenis toch tijdloos tekenen?

Wij kiezen niet voor de harde grappen

“Vermijd om oude grappen boven te halen”, is het advies van Kamagurka in De Ochtend. “Als je de actualiteit op een harde manier weergeeft, wordt die minder tijdloos. Als je het op een naïeve manier benadert, blijft het langer actueel. Per cartoon hebben wij vaak vier of vijf heel harde grappen, maar daar kiezen we uiteindelijk niet voor. We gaan voor een andere aanpak, die meer poëtisch is.”

Van Gogh in Londen

Kamagurka en Herr Seele halen die poëzie uit werken van oude meesters. “Zelf geven wij de actualiteit weer met behulp van kunstwerken uit de geschiedenis. De brand in Londen, waar ik voor de volgende Humo over teken, kan je bijvoorbeeld combineren met Van Gogh”, stelt Kamagurka voor.

“Wat nu gebeurt, lijkt heel erg nieuw – het lijkt alsof het nog nooit gebeurd is. Terwijl de geschiedenis zichzelf eigenlijk continu herhaalt. Door cartoons te combineren met kunst uit de geschiedenis, wordt een soort relativerende toon gecreëerd. Die is niet altijd ironiserend, maar die heeft wel een soort naïviteit in zich die aanspreekt voor de tijd van nu.”