Hoe moeilijk is het om als single een appartement te vinden?

10 maart 2016
Een derde van alle Vlamingen woont alleen, en dat aantal zal de komende jaren alleen maar toenemen. Die mensen vinden vaak moeilijk een huis of appartement, omdat de bewoonbare oppervlakte te groot is. Woon jij alleen? Hoe verliep de zoektocht naar een woning?

"Een doorsnee appartement moet minstens tien procent kleiner worden." Dat zeggen 150 projectontwikkelaars in een gezamelijk voorstel. "Nieuwbouwappartementen in België zijn vandaag gemiddeld 85m² groot, dat zou 75m² moeten worden", zegt Olivier Carrette van UPSI-BVS, de beroepsvereniging van de vastgoedsector.

Steden en gemeenten werken niet mee

Op dit moment kan 20% van de jongeren en singles geen eigen appartement kopen, omdat de kostprijs te hoog is. Door de appartementen kleiner te maken, helemaal op maat van wie alleen woont, kan de prijs gevoelig zakken. In theorie is het verkleinen van de woningen perfect mogelijk, maar de steden en gemeenten willen niet altijd mee.

Liesbet Polspoel heeft onlangs een woonst in Brussel gekocht en is niet onverdeeld positief over een kleinere woning. Op zich is ze voorstander, maar dan moet het wel effectief veel goedkoper worden. Vaak stijgt de kostprijs tóch door de 21% BTW op nieuwbouw.

Singles hebben ook het recht om ruim te wonen

Liesbet woont nu veel ruimer dan die 75m², op 120m². Ze drukte de kost door samen met vijf anderen een huis te kopen, op die manier konden de kosten gemakkelijker gedeeld worden en kon ze toch ruim wonen. Singles moeten ook hun ruimte kunnen krijgen in plaats van in een hokje van 40m² te moeten wonen, zoals haar broer dat doet. Jammer genoeg is het samenwonen van singles in een huis nog niet goed geregeld in Brussel. 

Kleine appartementen in verhouding heel duur

Luc Martens, de voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten, is niet verantwoordelijk voor de decreetgeving in verband met de woonoppervlakten. 

De gemeenten kunnen echter nog hogere eisen stellen dan in het decreet staat. Zo moet een nieuwbouwappartement in Gent in theorie minstens 115m² zijn, veel meer dan de 75m² die nodig zou zijn. Martens gelooft niet dat er in Gent geen kleinere nieuwbouwappartementen zijn die toch helemaal voldoen aan de regelgeving. 

De kleinere appartementen zijn volgens Martens in verhouding veel duurder dan grotere. Dat komt omdat ze voor een specifiek nieuw publiek worden gebouwd, dat niet in staat is om grotere appartementen te kopen en dan voor een appartement gaat dat iets goedkoper is.

Olivier Carrette is het daarmee niet eens, volgens hem is het niet de bedoeling de prijs te doen stijgen. De vastgoedsector wil nu een evenredige daling van de prijs met de oppervlakte. 10% minder oppervlakte moet dus gelijk zijn aan 10% goedkoper, zonder in te boeten aan kwaliteit. 

Het forum is afgesloten. Wil je toch nog reageren? Dat kan via hautekiet@radio1.be

Foto © Getty Images