Hoe moeilijk is het om radicaal van mening te veranderen?

7 december 2018
"Alleen dwazen veranderen nooit van mening"', luidt het spreekwoord, maar 180° van gedacht veranderen is blijkbaar toch niet zo eenvoudig. Journalist Bart Eeckhout - die onlangs zijn opinie over kernenergie bijstelde - zei woensdag nog in ons programma dat van mening veranderen een taboe is. En zeker voor politici lijkt het not done om een bocht te maken, ze zijn dan algauw kazakkendraaiers. Terwijl er ook zoiets bestaat als voortschrijdend inzicht.

Oud-premier Gaston Eyskens deed ooit een legendarische uitspraak over het hebben van principes: “principes zijn als winden, die je best traag en geruisloos loslaat”. Een gesprek over principes van politici met zoon Mark Eyskens.

Het lijkt eerder moeilijk dan makkelijk om je mening grondig bij te stellen. Filosoof Ruben Mersch vertelt waarom het zo moeilijk is om van kamp te veranderen.

Van gedacht veranderen kan je soms duur te staan komen, het kan je zelfs vriendschappen kosten. Dat ondervond moraalfilosoof Stijn Bruers die op een gegeven moment zijn mening bijstelde over genetische gemanipuleerde gewassen. Reporter Max Vryens zocht hem op.

Als er in de literatuur één personage is dat vollédig z’n kar gekeerd heeft, dan is het wel het hoofdpersonage uit 'A Christmas Carol': Ebenezer Scrooge. Charles Dickens schreef het kerstverhaal al in 1843. Wat zegt het over zijn tijd? Een gesprek met Elke D’hoker, professor Engelse Literatuur KULeuven.

Ook muzikanten als John Lennon, Leonard Cohen en Louis Neefs kwamen over heel uiteenlopende zaken tot voortschrijdend inzicht, weet redacteur Vincent Byloo.

Radio 1 Select