Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

Hoe moeilijk is het om toe te geven dat je verkeerd zat?

vr 5 jun. - 1:21

De Zweedse corona-expert Anders Tegnell is de architect van de controversiële Zweedse strategie om geen strikte lockdown af te kondigen. De Zweden konden blijven shoppen en op café gaan. Kinderen jonger dan 16 mochten gewoon naar school. Zo zou Zweden sneller groepsimmuniteit bereiken en de economie niet instorten. Maar woensdag gaf hij op de Zweedse radio toe dat zijn aanpak gefaald heeft. Toegeven dat je er naast zat. Dat je een fout maakte, groot of klein. Hoe moeilijk is dat?
Anders Tegnell

Hoe reageren de Zweden op die gedeeltelijke mea culpa van Anders Tegnell? Vinden ze dat dapper? Of zijn ze eerder boos? Hoe schat correspondent in Zweden Marcel Burger dat in.

Op 19 maart werd in de Kamer een vertrouwensstemming gehoudenwerd over de volmachten voor de regering. Toen hebben we Jean-Marie Dedecker van een andere kant leren kennen. Hij sprak wat stiller en trager dan normaal en hij keek zijn publiek niet boordevol vertrouwen aan. Hij zat met een ei. Hij had de weken voordien in een paar columns en interviews de hele coronacrisis nogal gerelativeerd. Het was allemaal niet zo erg als ze ons wilden doen geloven. Maar op 19 maart, een week ver in de lockdown, was het heel duidelijk geworden dat Jean-Marie Dedecker alles zwaar onderschat had. En dat gaf hij toe. Ward Bogaert zocht hem op om te vragen hoe moeilijk dat was?

Waarom vinden we het zo moeilijk om onze fouten toe te geven? Maakt het iemand niet net sympathiek als die dat wél kan? Waarom doen we het dan niet allemaal zonder verpinken? Vragen voor Frank Van Overwalle, professor sociale psychologie aan de VUB.

Nog moeilijker is het een fout toegeven wanneer je iets geweldigs voor ogen had. Tal van uitvindingen zijn uitgedraaid op een regelrecht fiasco, of in het geval van Julius Oppenheimer met de atoombom op een monsterlijk massavernietingswapen. Max Vrijens sprokkelt verhalen van wetenschappers die vaak niet te beroerd waren toe te geven dat hun uitvinding nefaste gevolgen had.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet